INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Poslovna zgrada nalik dvorcu koja se uzdiže iz danskog fjorda

06.06.2018. | Adam Williams | New Atlas

Studio islandsko-danskog umetnika Olafura Eliassona nedavno je završio svoj prvi veliki arhitektonski projekat - „Fjordenhus“ ili „Fjord House“. Ovaj moderni dvorac se uzdiže iznad danskog fjorda. Zgrada je raspoređena u okviru četiri konvergentna cilindra i definisana „izvanrednim“ zidovima.

Slika 1. „Fjordenhus“  (foto: Anders Sune Berg)

„Fjordenhus“ je naručila investiciona firma Kirk Kapital, na čijem čelu su potomci, osnivača Legoa, Ole Kirk Kristiansena. Njena upečatljiva fasada se sastoji od stotinu hiljada opeka obloženih u više glaziranih i neglaziranih boja kako bi se dobio šablon.

Slika 2. „Fjordenhus“  (foto: Anders Sune Berg)

Zgrada dostiže visinu od 28m i prekrivena je zelenim krovom i solarnim panelima. Njoj se pristupa sa kopna preko kratkog pešačkog mosta, a ulaz u građevinu je duplo viši od standardnog. Ovo područje povezuje zatvoreni kružni prostor koji je otvoren prema vodenoj površini fjorda.

Slika 3. „Fjordenhus“  (foto: Anders Sune Berg)

Kancelarije Kirk Kapitala nalaze se na gornjim spratovima i skladno su uređene dekorom od drveta, opeke i stakla. Podovi su betonski sa završnim oblaganjem od kamena Pietra Piasentina, koji se može naći samo u brdima Friuli u Italiji.

Slika 4. „Fjordenhus“  (foto: Anders Sune Berg)

Poseban akcenat stavljen je na umetničke radove i rasvetu zgrade, što ima smisla jer se Eliassonov rad u prošlosti fokusirao na osvetljenje. Pored LED osveljenja koje omogućava da zgrada izgleda kao svetionik noću, tu su i podvodni reflektori. Ova jedva vidljiva čelična instalacija postavljena pod vodom pruža zanimljive oblike i prikaze za gledanje.

Slika 5. „Fjordenhus“  (foto: Anders Sune Berg)

„Veoma sam zahvalan na poverenju koje nam je ukazala porodica Kirk Johansena, pozivajući mene i moj studio da osmislimo „Fjordenhus“", rekao je Olafur Eliasson. „To nam je omogućilo da pretvorimo godine istraživanja (vezane za percepciju, fizičke pokrete, svetlost, prirodu i prostor) u jednu zgradu koja je istovremeno umetničko delo ali i potpuno funkcionalna arhitektonska konstrukcija."

Slika 6. „Fjordenhus“  (foto: Anders Sune Berg)

„Fjordenhus“ će zvanično biti otvoren od 9. juna.

Slika 7. „Fjordenhus“  (foto: Anders Sune Berg)

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;