INFONET-468X60-BANNER

Kuća po konceptu „jin i jang“ sa baštom na krovu

09.03.2018. | Bridget Borgobello | New Atlas

Austrijski arhitektonski studio Penda je pronašao inovativni koncept zelenog krova koji je projektovan da ponudi novi nivo održivog života i stanovanja. U okviru male parcele u seoskom području u blizini grada Kassela u Nemačkoj, nalaziće se kuća koju će karakterisati novi koncept življenja koji se može pohvaliti velikom i lepom povrtnom baštom na krovu. „Yin & Yang“ je skromna kuća projektovana da omogući porodici da vrati kontrolu nad snabdevanjem hranom.

Slika 1. Kuća „Yin & Yang“ (foto: Penda)

„Kuća Yin & Yang je projektovana za malu porodicu koja želi da živi nezavisno i samostalno, bez priključka na elektičnu mrežu", kažu iz firme Penda. „Vlasnicima koji imaju staklenike obezbeđujemo sisteme za obavljanje baštovanskih poslova i kutije za sadnice tokom perioda godine kada je moguće napolju gajiti biljke."

Inspirisan idejom koncepta „jin i jang“, kuća će biti izgrađena sa dve odvojene konstrukcije koje su okrenute tako da gledaju jedna na drugu i spojene u „harmoniju“. Vrt je integrisan u sam projekat kuće, sa kosim vrtom na krovu koji kreće od zemlje i raste u visinu.

Slika 2. Kuća „Yin & Yang“ (foto: Penda)

Stanari kuće mogu da pristupite bašti direktno sa zemlje ili sa drugog sprata kuće. Zbog kosog krovnog vrta, može se sakupljati siva voda i čuvati tokom cele godine i ponovo koristi kao tehnička za zalivanje bašte tokom sušnih perioda. Vrt je bogat kutijama pogodnim za uzgoj povrća, trava i voća.

„Kada arhitektura podržava način na koji gajimo hranu, kuća postaje više od „samog objekta", kažu iz kompanije. „Ona privlači sva vaša čula. Priroda čini kuću vizuelno privlačnom jer menja svoj izgled prema godišnjem dobu".

Slika 3. Kuća „Yin & Yang“ (foto: Penda)

„Moja supruga Fei i ja, takođe živimo u maloj kući u ruralnom području Austrije i mogu da kažem da je najveća prednost živeti na selu - kvalitet života", dodaje Chris Precht, osnivač partner kompanije Penda. „Posebno kada govorimo o hrani koju sami proizodite".

Kuća „Yin & Yang“ će se prostirati na 75m² i biće izgrađena od drvene konstrukcije i imaće velike staklene prozore od poda do plafona. Spoljašnjost će kao i većina unutrašnjosti biti obložena drvenim panelima koji će se mešati sa bujnom vegetacijom.

Slika 4. Kuća „Yin & Yang“ (foto: Penda)

U okviru kuće će se nalaziti garaža za jedno vozilo, dve do tri spavaće sobe, centralno zajedničko kupatilo, kućna kancelarija, otvorena kuhinja i trpezarija, plus dnevni boravak u gornjem delu sa pristupom prostranom krovnom vrtu i dodatni kancelarijski prostor ili treća spavaća soba.

„Kuća je projektovana za mladu porodicu koja bi želela da živi i radi na selu", kaže Penda. „Prognoze pokazuju da gradovi i urbana područja privlače mlade ljude, id a će do 2050. godine više od 70 odsto naše populacije živeti u gradovima, pa arhitekte pozivaju da se pronađu rešenja kako oživeti selo".

Slika 5. Kuća „Yin & Yang“ (foto: Penda)

Koliko će koštati kuća „Yin & Yang“ još nije objavljeno, a početak izgradnje se predviđa da će biti u narednih nekoliko meseci.

Slika 6. Kuća „Yin & Yang“ (foto: Penda)

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;