IZOLACIJA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Budite u koraku sa vremenom, upoznajte TERRAWAY!

09.03.2018. | Gradjevinarstvo.rs

Šta je TerraWay®?

TerraWay® je internacionalni brend. Marka je prisutna u 11 zemalja Evropske Unije i u Kataru. U svakoj državi ovlašćeni, licencirani partner je zadužen za izgradnju TerraWay® površina.

Kompaniju je osnovao pre 25 godina jedan nemački inženjer niskogradnje, sa ciljem razvijanja izdržljivog i vodopropustljivog kolovoza. Rezultat je TerraWay® dekorativna putna obloga sa ekološkim svojstvima. Od tada se konstantno radi na poboljšanju tehnologije, na primer, najnoviji patent se odnosi na specijalni lepak za upotrebu na ekstremnim temperaturama.

Slika 1. TerraWay®  izvedeni radovi

Slika 2. TerraWay®  izvedeni radovi

U čemu se razlikuje od ostalih putnih obloga?

TerraWay® karakteriše nekoliko prednosti u odnosu na postojeća rešenja:

  • Sličan je betonu i asfaltu - najpopularnijim materijalima za izgradnju puteva - TerraWay® je monolitne strukture, ali estetski je u prednosti zahvaljuljući svom prirodnom izgledu. Vodopropustljivost materijala je ekološki povoljna karakteristika, pri tom ne predstavlja opterećenje za kanalizacionu mrežu, zbog čega je veoma slična zelenim površinama.
  • Korišćenje betonskih elemenata ili kaldrme je lep i pouzdan način za izgradnju puteva, međutim, TerraWay® ima prednosti u odnosu na klasično pokockavanje kolovoza. TerraWay® oblogu izgrađuje stručni tim, koji  je  odgovoran za ispunjenje propisanih strogih standarda. Realizacija posla se obavlja u kratkom vremenskom roku. TerraWay® obloga se postavlja izlivanjem, što znači da nema otpadnog materijala. U odnosu na behaton kocke najveća prednost TerraWay®-a je da je monolitne strukture, dok se dekorativne obloge proizvode sa tankim habajućim slojem, koji tokom koriščenja gubi na svojoj lepoti. Razlog preporuke za izbor TerraWay®-a umesto kaldrme je glatka, neklizajuća površina.

Slika 3. TerraWay®  izvedeni radovi

Kako se ugrađuje?

Formiranje TerraWay® površina vrši se na pripremljenom terenu, koji se ograđuje ivičnjacima u  betonskom ležaju. Temeljna gradnja se sastoji od dva sloja tucanika. Prvi sloj je od grubog kamena debljine 20cm. Potom se postavlja nabijen, izravnan sloj tucanika granulacije 4-22mm. Završna faza je izlivanje TerraWay® obloge u debljini od 2,5 cm. Materijal se dobija mešanjem silikatne rizle u granulaciji od 4-6mm i dvokomponentne epoksi smole, koja je namenski razvijena za upotrebu pri izgradnji puteva. Prema propisima Evropske Unije, garancija je 2 godine na materijal i izradu radova.

Slika 4. TerraWay®  izvedeni radovi

Kome se preporučuje proizvod?

TerraWay® je odličan izbor za svakog, ko hoće lepu, čvrstu i trajnu površinu. Ima pogodan efekat na mikroklimu, danju se manje zagrejava, noću se teže hladi od betona. Osim ekoloških prednosti i trajnosti, kamen se odlikuje i prirodnim lepotom, koja se uklapa u bilo koje okruženje. Postoji mogućnost izbora boje i oblikovanja. Materijal se u potpunosti može reciklirati. TerraWay® se može koristiti na raznovrstan način, ali nije opravdano ili preporučljivo u svakoj prilici. Ne preporučuje se korišćenje TerraWay®-a u svrhe estetske obloge preko postojeće loše izvedene betonske površine, jer zbog svoje vodopropustljivosti TerraWay® neće zaustaviti dalje erodiranje betona, što može dovesti do oštećenja površine. Moguće je oblikovati stepenice od materijala, ali nije predviđen za oblaganje vertikalnih površina.

Slika 5. TerraWay®  izvedeni radovi

Slika 6. TerraWay®  izvedeni radovi

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;