INFONET-468X60-BANNER

Park na iskošenom krovu postrojenja za preradu otpada

12.01.2018. | WAN

Amager Resource Center i SLA objavili su završne idejne skice projekta predstojećeg „Amager Bakke Waste-to-Energy Plant Rooftop Park“. Površinu od 16.000 kvadratnih metara karakterisaće kombinacija ski staze i zelenila kojim će biti pokriven krov novog i najodrživijeg postrojenja za preradu otpada u Kopenhagenu i ujedno će predstavljati javni i zeleni park.

Prvobitno je bilo planirano da idejno rešenje napravi firma BIG - Bjarke Ingels Group, međutim aktivni park na krovu projektovali su danski stručnjaci za pejzažnu arhitekturu iz SLA. Kada bude bio završen u septembru 2018. godine, zeleni park na krovu obezbediće prostor za mnoštvo aktivnosti na otvorenom za građane Kopenhagena i posetioce. Tu će se nalaziti: pešačke staze, igrališta, sprave za vežbanje na otvorenom, staze za trčanje, vidikovci, zidovi za penjanje i skloništa - kao i 500 metara ski staza koje je projektovao BIG.

Slika 1. „Amager Bakke Waste-to-Energy Plant Rooftop Park“ (foto: SLA)

Stvaranje parka na vrhu 88m visokog postrojenja za preradu otpada je projekat bez prethodnih referenci. Izuzetno strm nagib krova je postavio velike zahteve kada je u pitanju raspored zasada i projektovanje pejzaža ali i komplikovani vremenski uslovi na visini od 88 metara stvaraju teške uslove za život stabala i biljaka. Moralo se izboriti sa toplotom velikih energetskih kotlova koji se nalaze pod krovom (na nekim mestima se stvara temperatura u zemlji oko 60 stepeni Celzijusa), a takođe i obezbediti sigurnost i bezbednost.

Projekat stvaranja atraktivnog i zelenog parka na krovu „Amager Bakke“ bio je veoma izazovan. Ne samo zbog ekstremnih prirodnih i neprirodnih uslova lokacije već i samog krova, koji tiču na biljke, drveće i pejzaž. Ali i zato što smo morali da osiguramo da se mnoge aktivnosti na krovu realizuju na pristupačan, intuitivan i primamljiv način. Cilj je da se osigura da „Amager Bakke“ postane spektakularan rekreativni javni prostor koji će doneti koristi svim žiteljima Kopenhagena tokom cele godine, rekao je Rasmus Astrup, partner u SLA.

Slika 2. „Amager Bakke Waste-to-Energy Plant Rooftop Park“ (foto: SLA)

Da bi rešila ove izazove, SLA je radila sa širokim spektrom rešenja zasnovanih na prirodi, testirajući vrste vegetacije i materijale u eksperimentima 1:1. Posebno su odabrani različiti biotopi kako bi se zadovoljili izazovni uslovi života na krovu i obezbedila optimalna mikroklima i zaštita posetioca od vetra. Rezultat je divlji, bujni i otporni zeleni prirodni prostor na krovu koji se može koristiti tokom čitave godine dok pruža čulno zadovoljstvo i raznovrsno okruženje kao osnovu za sve aktivnosti koje se tu dešavaju.

Projekat SLA neće obezbediti „zelene atrakcije“ samo na krovu. On je tako osmišljen da se prirodno širi na okolnu gradsku sredinu. Raspored biljaka na krovu je takav da privlače ali i daju zaklon različitim vrstama ptica, pčela, leptira i insekata, što znači dramatično povećanje biodiverziteta u ovom području. Korišćenjem prirodnog oprašivanja i raspršivanja semena značiće da se priroda sa krova proširi i na susednu industrijsku oblast, parking i infrastrukturu. Na taj način, „Amager Bakke“ će funkcionisati kao velikodušna „zelena bomba" koja će radikalno ozeleniti i „podići“ celu oblast, kaže Rasmus Astrup.

Slika 3. „Amager Bakke Waste-to-Energy Plant Rooftop Park“ (foto: SLA)

„Amager Bakke Rooftop Park“ je krenuo sa realizacijom i biće završen septembra 2018. godine.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;