INFONET-468X60-BANNER

Dostizanje novih visina - Neboderi u 2017. godini

19.12.2017. | Adam Williams | New Atlas

Svake godine uticajni Savet za visoke zgrade i urbane sredine - CTBUH (Council on Tall Buildings and Urban Habitat), međunarodna organizacija koja ustanovljava visinu objekata širom sveta i proglašava najvišu zgradu na svetu, sprovodi pregled izgrađenih nebodera. Pregled za 2017. godinu otkriva da je ovo bila veoma uspešna godina za visokospratnice, pri čemu je završen najveći broj nebodera ikada u jednoj godini.

Slika 1. Optical Valley New World Center, Wuhan, Kina (foto: New World China Land Co. Ltd.)

Godine 2017. je završeno ukupno 144 nebodera viših od 200m. To je impresivan broj i ukoliko biste postavili sve kule jedna na drugu one bi dostigle visinu od 35.135m i otišle u stratosferu zemlje. Poređenja radi, gotovo je dva puta više u odnosu na 2013. godinu kada je izgrađeno samo 74 nebodera, dok je 2000. godine izgrađeno samo 23.

Slika 2. Rosewood Sanya i International Finance Forum u Sanya, Kina (foto: 1st Image)

Ove godine je oboren rekord vezan za geografsku raznolikost, jer su novi neboderi izgrađeni u ukupno 69 gradova i 23 zemlje. I pored toga, Kina i dalje vodi, sa 76 nebodera završenih u ovoj godini. Sjedinjene Države su na drugom mestu sa 10 nebodera i Južna Koreja se nalazi na trećem mestu sa sedam završenih nebodera tokom 2017. godine.

Što se tiče gradova, kao što je i očekivano, na prvom mestu je Šendžen u Kini sa desetak nebodera, a slede Naning u Kini i Džakarta u Indoneziji, sa sedam i pet nebodera, respektivno. Možda je iznenađujuće da je u Pjongjangu u Severnoj Koreji kompletirano četiri nebodera, što je isto kao i u Njujorku.

Slika 3. Telkom Landmark Tower 2 u Džakarti, Indonezija (foto: William Sutanto Arti Pictures)

Od svih nebodera završenih tokom 2017. godine, 15 je klasifikovano ka „supertall“ (preko 300m visine), a samo dve su dovoljno visoke za ulazak u „Top 10“.

Kulu „Ping An Finance Centre“ visoku 599m u Šendženu u Kini projektovala je firma Kohn Pedersen Fox (KPF). Ona je rangirana na 4. poziciji na svetskoj listi najviših zgrada koje određuje CTBUH. Ovu kulu karakteriše fasada od nerđajućeg čelika koja pruža zaštitu od slane priobalne atmosfere grada i jakih vetrova.

Slika 4. The Ping An Finance Centre u Šendženu, Kina (foto: KPF)

„Lotte World Tower“ u Seulu u Južnoj Koreji takođe je projektovala firma KPF. Ova kula visoka je 555 metara, što je čini petom najvišom zgradom na svetu. Njen dizajn je inspirisan tradicionalnom korejskom keramikom, porcelanom i kaligrafijom, a može se pohvaliti i najvišim na svetu vidikovcem sa staklenim dnom do koga se dolazi najbržim liftom na svetu.

Slika 5. Torre KOI u San Pedro Garza García, Meksiko (foto: IDEI)

„Azija, a posebno Kina i dalje vodi kada su u pitanju zgrade više od  200 metara, međutim ovaj region može početi da gubi vođstvo jer se na sceni pojavljuju države Afrike i Indija", kaže CTBUH. „Severna Amerika, koja je tokom dvadesetog veka završila većinu zgrada viših od 200 metara, takođe počinje sa oživljavanjem visokogradnje. Osim toga, nove tehnologije i povećani tokovi međunarodnog kapitala olakšavaju stvaranje sve viših nebodera. Godina 2018. bi mogla da bude još uspešnija i nova rekordna godina."

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


LAYHER
LAYHER
BEOGRAD-ZEMUN
www.layher.rs

MERIS
MERIS
BEOGRAD-PALILULA
www.meris.rs

ATM
ATM
SUBOTICA

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;