INFONET-468X60-BANNER

Platno sa ugrađenim solarnim ćelijama

22.11.2017. | Lacy Cooke | Inhabitat

Šatori, suncobrani i nadstrešnice mogu generisati obnovljivu energiju sa fotonaponskim platnom norveške kompanije Tarpon Solar. Fleksibilne cerade ove kompanije su pokrivene sa savijenim solarnim ćelijama švedske kompanije Midsummer.

Slika 1. Platno sa ugrađenim solarnim ćelijama (foto: Tarpon Solar)

Tarpon Solar je obložio fleksibilno platno sa solarnim ćelijama kako bi stvorio proizvod sa brojnim potencijalnim aplikacijama. Neke od mogućnosti su: zaklon za patio restoran, pokrivač bazena ili nadstrešnica u izbegličkim kampovima. Kompanija kaže da platno može biti uključeno i u projekat pasivne kuće. Proizvod bi mogao da stvori mogućnost proizvodnje solarne energije na mestima gde se tradicionalne solarne ploče ne mogu lako postaviti, sudeći prema kompaniji Tarpon Solar.

Slika 2. Platno sa ugrađenim solarnim ćelijama (foto: Tarpon Solar)

Tarpon Solar je koristio Midsummerove solarne ćelije za proizvod koji je nedavno osvojio prvo mesto na takmičenju „MTI Technology Award“. „CIGS“ ćelije (CIGS- bakar-indijum-galijum-selen) se izrađuju bez kadmijuma, toksičnog materijala za koji Midsummer kaže da se često koristi kod „CIGS“ ili tankih film solarnih ćelija. Prednosti „CIGS“ ćelija su: visoka efikasnost, mala težina, izdržljivost i fleksibilnost.

Slika 3. Platno sa ugrađenim solarnim ćelijama (foto: Tarpon Solar)

Solarne ćelije generišu oko 120 vati po kvadratnom metru. Marius Borg-Heggedal, tehnički menadžer u kompaniji Tarpon Solar je rekao u izjavi da je svako platno izrađeno po meri, tako da se vrsta vlakna i količine tkanine razlikuju u zavisnosti od proizvoda. Na web stranici kompanije piše da se obložena tkanina koristi u brodskoj industriji. Borg-Heggedal je rekao da se solarne ćelije integrišu tokom proizvodnje u materijal i time postaju njegov deo. Kompanija Midsummer je platno opisala kao vrlo lagano, rekavši da sa integrisanim solarnim ćelijama „težina postaje skoro ista kao kod konvencionalnih PVC materijala a platno jako i izdržljivo".

Slika 4. Platno sa ugrađenim solarnim ćelijama (foto: Tarpon Solar)

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;