INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Najviša kula na svetu sa keramičkom fasadom

23.10.2017. | India Block | Dezeen

UNStudio je predstavio planove za kulu u Dubaiju koja će imati fasadu od keramičkih ploča i biti visoka 300 metara. Ovaj neboder će noću biti osvetljen što će dati efekat kao da zgrada diše. Projektovan od strane holandskog studija u saradnji sa nemačkom inženjerskom firmom Werner Sobek, „Wasl Tower“ bi trebalo da bude završen 2020. godine.

Slika 1. „Wasl Tower“ (foto: UNStudio)

Kula mešovite namene će biti prekrivena glaziranim glinenim pločama koje se prepliću kako bi formirale kontinuirane krive. Prema UNStudiu, ovo će biti najviša zgrada na svetu sa keramičkom fasadom.

Ove ploče oblika peraja će biti postavljene pod uglom kako bi obezbedile hladovinu i senku za unutrašnje prostorije, i omogućile filtriranje prirodnog osvetljenja.

Slika 2. „Wasl Tower“ (foto: UNStudio)

Cilj je bio da se obezbedi nisko tehnološko i održivo rešenje za tehnički izazovan projekat gradnje visokospratmice u pustinjskoj klimi u Dubaiju.

Noću će fasada biti osvetljena i izgledaće kao da kula diše. Razvijena od strane inženjerske firme Arup, svetla će se nalaziti iza „peraja“ dok će solarno napajanje preko fotonaponskih panela biti instalirano na krovu parkinga.

„Wasl Tower“ će se nalaziti u blizini „Burj Khalifa“, koja je sa visinom od 828 metara, trenutno najviša zgrada na svetu.

Slika 3. „Wasl Tower“ (foto: UNStudio)

Za razliku od „Burj Khalifa“, kula će imati uvijen, asimetrični oblik.

Projektanti tvrde da slede ideju kontraposta, koji je karakterističan za klasične skulpture. Predstavlja položaj ljudskog tela gde čovek stoji oslonjen na jednu nogu, dok je druga blago savijena, kukovi su u liniji koja se blago spušta ka savijenoj nozi, dok ramena čine kosu liniju koja se spušta ka pravoj nozi.

Zgradom mešovite namene će upravljati hotelska grupa Mandarin Oriental i imaće više od 250 soba sa pet zvezdica. Ovde će takođe biti smeštene kancelarije, privatni apartmani i javne prostorije.

Slika 4. „Wasl Tower“ (foto: UNStudio)

Otvoreni „šav“ će prolaziti uzduž cele kule i formirati „vertikalni bulevar" od naslaganih spoljnih balkona i zelenila, završavajući u beskonačnom bazenu na vrhu.

U okviru kule će se nalaziti 17 liftova, od kojih će pet biti servisni liftovi. Četiri glavna lobija u prizemlju, spa, „skydeck“ i krov će vertikalno povezati tri brza lifta.

Slika 5. „Wasl Tower“ (foto: UNStudio)

Kancelarije i sobe za goste će opsluživati po četiri lifta, a svi će deliti istu osovinu. Privatni apartmani na višim spratovima će imati svoje liftove, koji će biti direktno povezani sa parkiringom u nivou podruma.

U okviru drugog, nižeg objekta će se nalaziti parking, na prvom spratu dvorana i na krovu bazen na otvorenom. Sa glavnom kulom će biti povezana preko mosta.

Slika 6. Fasada „Wasl Tower“ (foto: UNStudio)

Prizemni lobi će povezivati kulu i manju zgradu, stvarajući „zidnu baštu" koja će obezbediti utočište tokom letnjih meseci, kada se temperature mogu popeti do 45°C.

„Pošto će kula biti doprinos urbanizmu Dubaija, cilj je da bude što atraktivnija", rekao je osnivač UNStudio Ben van Berkel.

„Wasl Tower" će se nalaziti na putu Sheikh Zayed, najdužem putu u Emiratima koji vodi od Abu Dabija do Ras al-Khaimaha.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;