INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

I bi svetlost… u vašem domu

24.10.2017. | Gradjevinarstvo.rs

Nesporne su fizičke i psihološke koristi koje nam dolaze od sunčeve svetlosti. Izuzetno je puno pozitivnih aspekata prirodnog svetla na koje ne obraćamo pažnju. Vaša porodica će biti bezbednija i zdravija ako je vaš dom dizajniran ili renoviran sa ciljem povećanja količine sunčeve svetlosti koja ulazi u vaš dom.

Prirodno osvetljenje je korist koju nam pruža životna sredina. Ono povećava održivost svake zgrade. Sve što smanjuje sagorevanje fosilnih goriva ili generiše električnu energiju je pogodno za životnu sredinu. Sunčeva svetlost smanjuje emisiju opasanih hemikalija kao što su sumpor-dioksid, ugljenik i živa u okruženje. Povećavajući izloženost svog doma suncu sa novim, toplotnim, energetski efikasnim prozorima i vratima, kreira se zdraviji, srećniji, udobniji i održiviji dom.

Prirodno osvetljenje smanjuje proizvodnju štetnih bakterija i organizama kojih ima u svakom domu. Sunčeva svetlost je prepoznata kao prirodno dezinfekciono sredstvo.

Neke od koristi po naše zdravlje koje imamo od sunčeve svetlosti:

  • Povećanje vitamina B i vitamina D;
  • Ultraljubičasti zraci su prirodni antiseptici;
  • Sunčeva svetlost stimuliše apetit i poboljšava varenje;
  • Sunčeva svetlost poboljšava cirkulaciju;
  • Prirodna svetlost povećava broj crvenih krvnih zrnaca;
  • Sunčeva svetlost jača imuni sistem;
  • Prirodna svetlost povećava broj belih krvnih zrnaca;
  • Prirodna svetlost stimuliše hormone sreće (endorfin i serotonin);
  • Dnevno sunce pomaže da se bolje spava noću;
  • Sunčeva svetlost pomaže kod balansiranja hormona.

Naučne studije su pokazale da ljudi koji su izloženi sunčevoj svetlosti dok rade imaju bolje kratkoročne kognitivne sposobnosti nego oni koji rade u senci. Takođe, utvrđeno je i da su radnici koji žive u sunčanim područjima produktivniji od radnika koji se ne izlažu prirodnom svetlu. Vaš dom možda neće biti radno mesto, ali je dobro da i kod kuće budete puni energije, pozitivnog stava i produktivni.

Sa povećavanjem količine sunčeve svetlosti u kući, zapravo se očekuju i niži troškovi grejanja. Ovo nije uvek bio slučaj. Prozori i vrata u prošlosti nisu imali izolacione osobine koju poseduju današnji proizvodi.

Ako koristite savremene prozore kod renoviranja ili za novu kuću, trebali bi da imate projekat koji će prirodnu svetlost da iskoristi na njaefikasniji način a sve u cilju smanjenja računa za struju i potrošnje energenata. Pored toga, može se smanjiti količina veštačkog osvetljenja, što zauzvrat smanjuje upotrebu električne energije.

Sunčeva svetlost čini da prostor u kome živite bude zdraviji, bezbedniji i udobniji. Sa stanovišta projektovanja enterijera, osveljenija i svetlija soba je i ugodnija.

Pitanje koje se postavlja nije da li su sunčevi zraci zdravi, već kako da se u što većoj meri iskoriste i dovedu unutar životnog prostora kako bi se iskoristili njegovi pozitivni efekti.

ALUMIL-ov odgovor je „PHOS” (na grčkom „svetlost”). Ovi novi minimalistički sistemi su idealan izbor za široke raspone i maksimalno iskorišćenje prirodne svetlosti. Oni kreiraju veoma elegantne konstrukcije sa visokom funkcionalnošću i vrhunskim performansama.

Zahvaljujući minimalnoj vidljivoj površini aluminijuma doprinose osećaju slobode i neposrednog kontakta sa okruženjem. Pored toga, „PHOS" sistemi pružaju slobodu u arhitektonskom dizajnu sa neograničenim mogućnostima i specijalizovanim minimalističkim rešenjima pogodnim za isticanje arhitektonske kreativnosti.

ALUMIL-ov novi klizni toplotno izolovani sistem „SUPREME S650 PHOS“ je idealno rešenje za široke raspone sa velikim staklenim površinama koji nudi elegantne konstrukcije visoke funkcionalnosti, performansi i minimalističkog arhitektonskog dizajna. Glavna prednost ovog sistema je unapređenje životnih uslova povećanjem prirodnog osvetljenja i minimalnom vidljivom širinom aluminijuma, čineći da se osoba oseća bliže spoljašnjem okruženju i povećava osećaj slobode.

SUPREME S77 PHOS“ je ALUMIL-ov napredni toplotno izolovani okretno-nagibni sistem sa minimalnim ramovima, skrivenim krilima i okovom. Idealan je za maksimalni prodor prirodne svetlosti zahvaljujući značajnom smanjenju vidljive visine aluminijumskih profila. „SUPREME S77 PHOS“ ispunjava najzahtevniji nivo toplotne izolacije, vodonepropustljivosti, a u kombinaciji sa zvučnom izolacijom je idealan za najzahtevnije projekte.

SMARTIA M12500 PHOS“ je ALUMIL-ov najnoviji genijalni klizni sistem minimalnih vidljivih aluminijumskih profila za maksimalno prirodno osvetljenje. Njegov jedinstveni dizajn u potpunosti prati najaktuelnije trendove u arhitekturi.

Posetite ALUMIL izložbeni salon u Beogradu, i osetite „PHOS“ aluminijumske prozorske sisteme.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


VEKA-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;