INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

12 neobičnih zanimljivosti vezanih za arhitekturu

19.09.2017. | Arch Daily

Lljudska potreba za izgradnjom bila je direktno vezana za arhitektonsku profesiju, ali je tokom vremena je privukla i brojne ekscentrike, vizionare i tvrdoglave pojedince. Sobzirom na dugu istoriju arhitekture i bogatu raznolikost karaktera, ne iznenađuje što ima puno neverovatnih priča. Ovde će biti prikazano 12 arhitektonskih činjenica za koje možda niste čuli i znali.

1. Arhitektura je nekada bila olimpijski sport

Tokom prve četiri decenije modernih Olimpijskih igara, dodeljena je 151 medalja za muziku, slikarstvo, vajarstvo, književnost i arhitekturu. Baron Pjer de Kuberten, koji je oživeo savremene igre i osnovao Međunarodni olimpijski komitet, smatrao je umetnost bitnim delom takmičenja. Jedna napomena: svaki podnesak morao je da bude povezan sa sportom.

Slika 1. Stadion za održavanje OI (foto: Wikimedia, preuzeto sa www.archdaily.com)

2. Sin Frenka Lojda Rajta izumeo je „Lincoln Logs“

Nisu se svi značajni projekti Lojda Rajta mogli pripisati Frenku. „Lincoln Logs“ je bio zamisao Džona Lojda Rajta, sina legendarnog arhitekte. Džon je bio inspirisan spojenim gredama temelja ispod „Imperial“ hotela u Tokiju, koji je projektovao Lojd Rajt stariji.

3. Girih pločice, koje koriste islamske arhitekte stotinama godina, su matematički slične Penrouzovoj pločici koja je otkrivena 1970-ih godina

Penrouzova pločica dobila je ime po matematičaru i fizičaru Sir Rodžeru Penrouzu, koji je eksperimentisao sa setom pet različitih oblika, sedamdesetih godina, kako bi stvorio obrazac sa posebnim geometrijskim svojstvima. Islamske arhitekte su stvorile girih pločice pre pet vekova, ali su tek 2007. godine fizičari Peter J. Lu i Paul J. Steinhardt pokazali da su matematički veoma slične sa Penrouzovim pločicama.

Slika 2. Girih pločice (foto: Wikimedia user Pentocelo licensed under CC BY 3.0, preuzeto sa www.archdaily.com)

4. LEGO se koristi za izradu specijalnih opeka za arhitekte

Kada je Godtfred Kirk Christiansen, sin osnivača LEGO-a, pokušao da napravi Lego model kuće koju je gradio, nije uspeo zbog razmera, jer Lego kocka ima odnos širine prema visini 5:6. To je dovelo do stvaranja „Modulexa“ 1963. godine, mnogo manje opeke koja je bila zasnovana na savršenoj kocki. Na žalost, one su ukinute 1970-ih.

5. Maya Lin je nećaka jedne od najpoznatijih arhitektkinja u modernoj kineskoj istoriji

Lin Huiyin se smatra prvom ahitektkinjom u savremenoj Kini. Zajedno sa svojim suprugom Liangom Sichengom, pomogla je da se oformi Odsek za arhitekturu na Univerzitetu Northeastern u Šenjangu. Maya Lin, koja je projektovala spomenik vijetnamskim veteranima u Vašingtonu, je Huiyinova nećaka.

6. Zgrada „Cooper Union Foundation“ u Njujorku uključivala je osovinski lift, čak i kada savremeni liftovi nisu bili izumljeni

Eliša Otis je prvi put predstavio svoj sigurnosni lift 1852. godine u Londonu i instalirao je uspešno prvi putnički lift u petospratnu E V Haughwout zgradu 1857. godine. Međutim, ni jedan nije imao osovinu, pa su ostali otvoreni u slučaju neuspeha. Verujući u tehnologiju lifta, 1859. godine Piter Kuper je postavio cilindričnu osovinu u zgradu „Cooper Union Foundation“ uz lift izrađen po meri koji je kasnije dodao Otis.

7. Francuski poštar je proveo 33 godine u izgradnji „Idealne palate" od kamenja koje je prikupio tokom svoje dnevne rute

Francuski poštar Ferdinand Ševal proveo je 33 godine prikupljajući kamenje dok je isporučivao poštu. Nije prikupljao bilo kakvo kamenje, već posebnu vrstu ojačanog peščara koji su oblikovali vreme i voda. Sa ovim kamenjem izgradio je fantastičan „Le Palais Idéal“ u Otrivu. Zgrada se smatra primarnim primerom naivne umetnosti, a 1969. godine proglašena je za kulturno obeležje.

>

Slika 3. „Le Palais Idéal“, (foto: Wikimedia user Otourly licensed under CC BY-SA 3.0, preuzeto sa www.archdaily.com)

8. „The Sims" je prvobitno stvoren da bude arhitektonski simulator

Sims, jedna od najpopularnijih video igrica, pojavila se 2000 godine. Ali pre nego što je postala simulator života, originalan koncept je zapravo igra koja više funkcioniše kao SimCity: igrači bi dizajnirali kuću, a anonimni likovi bi testirali uspeh projekta.

9. „Empire State Building“ ostvaruje više prihoda od observacione platforme nego od svojih 85 spratova poslovnog prostora

„Empire State Building“ je možda najpoznatija poslovna zgrada na svetu, ali ono što joj donosi profit je zapravo pogled sa 102. sprata ovog nebodera. Vlasnik zgrade je Empire State Realty Trust. Od 2013. godine postala je kompanija koja javno trguje, što znači da su njihovi kvartalni i godišnji izveštaji o zaradama javni. Godine 2014. dve observacione platforme zgrade donele su 111 miliona dolara (40% ukupnih prihoda), dok su zakupi u poslovnom prostoru iznosili samo 104 miliona dolara (37% ukupnih prihoda).

Slika 4. „Empire State Building“ (foto: Flickr user jiuguangw licensed under CC BY-SA 2.0, preuzeto sa www.archdaily.com)

10. Jedan od lidera koji je izvršio napad 9.11. na zgradu Svetskog trgovinskog centra je bio arhitekta

Mohamed Atta, koji je prvi uleteo avionom u Severnu kulu Svetskog trgovinskog centra, imao je diplomu iz arhitekture i urbanističkog planiranja. Smatrao je da izgradnja visokospratnica u Kairu i drugim drevnim bliskoistočnim gradovima predstavlja besramni „zagrljaj“ Zapada u cilju uništenja njihovog karaktera.

11. Grad Sinsinati u Ohaju ima napušteni metro koji se nikada nije koristio

Skrivena ispod ulica Sinsinatija nalazi se najveća napuštena mreža tunela i stanica u Sjedinjenim Državama. Projekat, iz 1910. godine, se odnosi na nadogradnju gradskog tramvajskog sistema koji je prekinut zbog prvog svetskog rata, a kasnije napušten zbog inflacije i političkih sukoba.

Slika 5. Napušteni metro u Sinsinatiju (foto: Wikimedia user Jonathan Warren licensed under CC BY-SA 3.0, preuzeto sa www.archdaily.com)

12. Više vremena je proteklo između početka i kraja izgradnje Velikog kineskog zida nego od pojave hrišćanstva do danas

Ideja o jednom, jedinstvenom zidu za zaštitu Kine od okupatora započela je kada je Ćin Ši Huang, prvi car Kine (221-206 pne) povezao različita utvrđenja izgrađena između osmog i trećeg veka. Izgradnja je nastavljena do 1878. godine, što znači da je, uključujući i originalna utvrđenja, zid bio u izgradnji više od 2.600 godina.

Slika 6. Kineski zid (foto: Flickr user travelourplanet licensed under CC BY 2.0, preuzeto sa www.archdaily.com)

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;