INFONET-468X60-BANNER

Zaha Hadid Architects gradi luku u Talinu

04.09.2017. | Jessica Mairs | Dezeen

Firma Zaha Hadid Architects je uradila masterplan za luku u Talinu, sa novim terminalom za brodove, kao i poslovne i stambene distrikte namenjene za oživljavanje priobalja u glavnom gradu Estonije.

Firma Zaha Hadid Architects (ZHA) sa svojom kancelarijom u Londonu pobedila je na takmičenju „Masterplan 2030“. U finalu se našla sa firmom Alejandro Zaera-Polo Maider Llaguno Architecture i firmom estonskog arhitekte Andresa Alvera, Alver Architects.

Osim novog terminala za kruzere i trajekte i područja za njihov pristan, pobednički projekat nudi i novi stambeni i poslovni prostor na obali, kao i hotel, stanicu za žičare i uzvišeni park.

Slika 1. Projekat za luku u Talinu (preuzeto sa www.dezeen.com)

Vodeni tokovi „prožimaju“ masterplan kako bi se povezale različite zone, kao npr. stari grad sa Baltičkim morem.

„Mreža dinamičnih i elegantnih „veza“ inspirisanih prirodnim tokovima „protiče“ kroz grad kako bi povezali  i ujedinili fragmentirane zone od luke do grada, u cilju formiranja nove i visokoko frekventne urbane topografije ", rekli su iz ZHA u izjavi.

„Vodeni tokovi" direktno povezuju niz lokalno identifikovanih čvorišta, otvorenih javnih površina duž grada i luke", nastavili su.

Slika 2. Projekat za luku u Talinu (preuzeto sa www.dezeen.com)

„Javna oblast deluje kao vezivno tkivo, tj. kao „lepak" koji olakšava razvoj i stvara jasan osećaj za mesto i orijentaciju unutar projekta".

Zgrade u visini od jednog do sedam spratova biće ukopane i fragmentirane kako bi se napravio put za ove staze, koje studio vidi kao ključne tačke projekta - „Stream City“.

Planovi za regeneraciju su nešto nalik „katalizatorima" za razvoj područja, a iz studija ih opisuju kao „ključne nove vrednosti koji brzo rastu pošto stiču tržišnu snagu i ubrzavaju razvoj.

Slika 3. Projekat za luku u Talinu (preuzeto sa www.dezeen.com)

Predlog je odabrao žiri u čijem sastavu je bio menadžer luke u Talinu, predsednik Valda Kalma i šef za infrastrukturni razvoj Hele-Mai Metsal. Gradski arhitekta iz Talina Endrik Mänd i Peeter Pere, potpredsednik Estonske asocijacije arhitekata, takođe su bili u timu koji je ocenjivao najbolje rešenje i doneo odluku.

Zaha Hadid Architects je vrlo vešto stvorila uravnoteženu povezanost između urbanih prostora i luke sa pažljivo razmatranim pristupnim putevima i saobraćajnim rešenjima", rekao je Kalm.

Slika 4. Projekat za luku u Talinu (preuzeto sa www.dezeen.com)

„Ono što ističe njihov dizajn i sam projekat jesu dijagonale preko kojih prolaze pešačke staze, a oko kojih je uspostavljen veoma raznovrstan i zanimljiv gradski prostor".

Zaha Hadid Architects će sada raditi na finalnim fazama masterplana, sa ciljem da se celokupni projekat završi do 2030. godine.

Slika 5. Projekat za luku u Talinu (preuzeto sa www.dezeen.com)

Zaha Hadid, po kojoj  firma nosi ime je istaknuti britansko-irački arhitekta i jedna od najvažnijih figura u arhitekturi i dizajnu.

Od njene smrti, u martu 2016. godine, firma je završila niz velikih projekata i dobila još nekoliko ugovora pod vođstvom Patrika Schumachera. Uspešno su realizovali niz projekata od kojih su i: „Salerno Maritime Terminal“ u Italiji i „Antwerp Port House“ u Belgiji.

Slika 6. Projekat za luku u Talinu (preuzeto sa www.dezeen.com)

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;