INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

„Central Park Tower“ postaje najviši stambeni neboder na svetu

21.08.2017. | Dan Howarth | Dezeen

Objavljeni su novi detalji o budućoj najvišoj stambenoj zgradi na Zemlji, zajedno sa ažuriranim prikazom veoma visokih nebodera koji se nalaze iznad Njujorka.

Prodaja stanova poslednje generacije u „Central Park Tower“ bi trebalo da počne, jer konstrukcija na adresi 225 West 57th Street nastavlja da raste. Očekuje se da će ovaj neboder biti visine 472 metra kada bude bio završen 2019. godine. Projekat je firme Adrian Smith + Gordon Gill Architecture.

Planovi i enterijer otkriveni u preliminarnim marketinškim materijalima pokazuju prostrane stanove dekorisane bogatim materijalima i sjajnim završnim slojevima

Cena stanova će iznositi 7.106 dolara po kvadratnoj metru, dok će jedna od jedinica koštati 95 miliona dolara.

Vodeća prodavnica Nordstrom će se protezati na sedam spratova i nalaziće se u samom podnožju kule. Iznad nje će biti hotel dok će se stanovi nalaziti na višim spratovima. Pogodnosti u kojima će uživati stanari biće: cigar-bar, privatna trpezarija i velika dvorana, zatim će se tu nalaziti konferencijski prostor, mesto za igranje dece i prostorija za projekcije.

Slika. Panorama Njujorka sa prikazom nove zgrade (preuzeto sa www.dezeen.com)

Novi prikaz koji je objavila firma Extell, a dobila od firme 6sqft pokazuje zgradu od stakla iznad Midtown Manhattana, koja za sobom „ostavlja“ susedne gigante „432 Park Avenue“ i 111 „West 57th Street“.

Ove luksuzne kondominijumske zgrade leže duž područja West 57th Street sada poznatog kao „Billionaire's Row“. Spadaju u kategoriju „super- visokih“  jer su visoke između 300 i 600 metara.

Najviši stambeni objekat na svetu „432 Park Avenue“, projekat  Rafael Viñoly,  je 426 metara visok ali ne zadugo jer će ga „Central Park Tower“ prestići za više od 46 metara.

U međuvremenu, gradnja najužeg veoma visokog nebodera firme SHoP Architects, trenutno je zaustavljena na visini od 20 spratova zbog prevelikih troškova.

Kompanija iz Čikaga Adrian Smith + Gordon Gill Architecture takođe će napraviti rekord sa „Kingdom Tower“ u Džedi u Saudijskoj Arabiji, koja je planirana da dostigne visinu od 1.000 metara, preuzimajući prvo mesto „Burj Khalifi“ u Dubaiju koja je najviša zgrada na svetu.

Međutim, Adrian Smith je rekao za Dezeen u intervjuu 2016. godine da će „konflikti i finansijska kriza" zaustaviti gradnju mega visokih nebodera, uprkos tehnološkom napredovanju.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;