INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Ulaganje i pravci daljeg razvoja kompanije Konstruktor

21.08.2017. | Gradjevinarstvo.rs

Izvršni direktor, dipl. inženjer građevine Ognjen Kisin u intervjuu koji je dao za NIN dana 15.06.2017. godine govori o tome koji su planovi za budućnost i pravci daljeg razvoja kompanije Konstruktor.

Govorili ste o ulaganju u opremu. Da li srazmerno, ili možda čak i više ulažete u kadrovsko jačanje?

- U poslovima imamo veoma dobre partnere i podizvođače, koje pažljivo biramo na osnovu kriterijuma koje i sami poštujemo u poslovanju, a to je maksimalan kvalitet po prihvatljivoj ceni. Osnovni principi menadžmenta, koje razvijamo zajedno sa podizvođačima, utemeljeni su na znanju, radu i profesionalizmu. Konstruktor neprestano ulaže u ljude – u inženjerskom timu ima više od 40 zaposlenih raznih profila, u proizvodnim pogonima više od 50 kvalitetnih radnika. Veoma smo srećni i ponosni što imamo dovoljo iskusnih inženjera koji svojim prektičnim znanjima stečenim na gradilištima usmeravaju ambiciju mladih inženjera koji u firmu donose novu energiju i savremeni pristup poslovanju. Sinergija iskustva i mladalačkog poleta je jedna od prepoznatljivih, dragocenih karakteristika kompanije. Dugoročno, kadrovsku stabilnost obezbeđujemo kroz saradnju sa građevinskim i arhitektonskim fakultetima u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Subotici – studentima su otvorena vrata naše firme za praksu, a onima koji se ovde pronađu, otvaramo vrata i za zaposlenje. Pri tom, naravno, jednako brinemo o motivaciji zaposlenih da ovde i ostanu, jer znamo da su zadovoljstvo zaposlenih i zadovoljstvo naših klijenata jednako važni za stabilno poslovanje kompanije.

Slika 1. Izvršni direktor Konstruktora Ognjen Kisin (desno na slici) dodeljuje građevinski ključ predstavniku Immofinanca na ostvaranju „Stop.Shop“ Valjevo

Identitet kompanija, kao i ljudi, definiše ne samo njihov pređeni put, već i ciljevi i planovi razvoja. Recite nam, ključne pravce razvoja kompanije za naredni period.

- Naša namera je da i dalje potvrđujemo lidersku poziciju na srpskom tržištu u domenu projektovanja i gradnje po sistemu „ključ u ruke" proizvodnih, logističkih objekata i ritejl parkova, kao i da ugovaramo nove poslove na izgradnji visokvalitetnih poslovnih zgrada. Takođe, naš cilj je još jači razvoj biznisa u domenu stambene gradnje, kroz razvoj novih projekata.

Slika 2. Izvedeni radovi - Proizvodno-upravni kompleks-Grundfos, Inđija

Dosadašnjim poslovanjem smo stekli veoma dobru reputaciju i nije retkost da nam se investitori više puta vraćaju. Smatram da je jedan od glavnih pokretača naše kompanije, i jedna od prepoznatiljivih crta identiteta, upravo rad sa profesionalnim investitorima u kontinuitetu, sa investitorima koji dobro znaju šta žele i imaju iskustva u procesu gradnje, što nam olakšava posao u našem delu obaveza. Za građevinsku kompaniju je najbolja referenca ponovno angažovanje od investitora za koje su već realizovani poslovi, pogotovo ako je reč o tako velikim, uglednim i zahtevnim investitorima poput već pomenutog austrijskog Immofinans-a, zatim investitora stambenog kompleksa „Zelena Avenija“ u Zemunu i drugih. U referenc listi postoje klijenti za koje smo izgradili 2,3,4 do čak 7 objekata.

Slika 3. Izvedeni radovi – Indomie, Inđija

Druga naša karakteristika je potpuna primena koncepta design and build, to jest koncepta projektovanja i izgradnje, gde nas investitori angažuju od početka do završetka projekta. Taj koncept kod nas je počeo da se primenjuje nedavno, a uslov je da firma bude veoma jaka i projektantski i izvođački, što Konstruktor jeste. Građevinske firme u Srbiji su uglavnom ili projektantske ili izvođačke, što investitora stavlja u nezahvalnu poziciju arbitra u slučaju bilo kog oblika neusaglašenosti tokom realizacije projekta. Ukoliko investitor angažuje jednu firmu kao što je Konstruktor, onda ima jednog sagovornika koji je odgovoran za ceo proces.

Slika 4. Izvedeni radovi - Polimark, Beograd-Zemun

Ne manje važna karakteristika Konstruktora je i kvalitetna IT platforma kao podrška funkcionisanju objedinjenih procedura rada. To podrazumeva da, kroz server firme, u realnom vremenu na dnevnom nivou svi učesnici mogu da dođu do potrebnih izveštaja i informacija. Naš posao zahteva različite lokacije, ali zahvaljujući IT platformi koju koristimo, svi zajedno možemo da funkcionišemo kao tim i da razmenjujemo potrebne informacije. Inače, sve ove procedure su uklopljene u međunarodne ISO standarde koje firma koristi ne u formalnom, već u suštinskom smislu.

Još jedna karakteristika je deo identiteta Konstruktora: opredeljenost da, kad god je to moguće, primenjujemo najsavremenija tehnička rešenja u izgradnji objekata sa zapada, naravno, prilagođavajući ih specifičnim uslovima gradilišta i zahtevima investitora.

Slika 5. Izvedeni radovi - I.P.B-Industrijski park, Šimanovci

Primer za to je izgradnja poslovne zgrade od 13.500 m² koja je u potpunosti realizovana u prefabrikovanom montažnom sistemu, što znači da su svi elementi konstrukcije proizvedeni u kontrolisanim fabričkim uslovima i montirani na samoj lokaciji. Takav sistem je omogućio da se konstrukcija realizuje u najtežem periodu – u decembru i januaru – i da se značajno skrati rok izvođenja. Ovakav sistem izgradnje poslovnih zgrada kancelarijskog tipa nije primenjivan do sada u Srbiji, ili je primenjivan parcijalno.

Slika 6. Izvedeni radovi - Čelična konstrukcija u hramu Svetog Save, Beograd

Sve u svemu, naglasio bih da od samog početka, od prvog većeg posla, naš moto je bio da kvalitet, profesionalizam, predanost i pošten rad nemaju alternativu. Tako se ponašamo prema sebi, pa takav pristup razvijamo i sa svim našim poslovnim partnerima, pre svega investitorima, ali i podizvođačima, dobavljačima i drugim saradnicima. Naravno, fer odnos prema državi, plaćanje svih obaveza i poreza u punom iznosu i na vreme, kao i različiti oblici društveno odgovornog ponašanja se kod nas podrazumevaju. Ti principi koje smo postavili u početku ostaće konstanta kroz sve promene koje će se inače neminovno dešavati u Konstruktoru.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;