IZOLACIJA-468X60-BANNER

Jedinstveni kampus vanzemaljskog izgleda

24.07.2017. | Lucy Wang | Inhabitat

Firma MAD Architects sa sedištem u Pekingu upravo je predstavila projekat novog kampusa za Faraday Future koji  izgleda kao da je izašao iz crtanog filma Jetsons. Kompanija za električne automobile, koja je jednom prozvana da je „ubica firme Tesla", planira da se preseli iz Los Anđelesa na ostrvo Mare, severno od San Franciska. Zapanjujući kampus je elegantna zgrada sa elementima naučne fantastike koji karakteriše aerodinamički oblik nedavno predstavljenog „FF91“ modela firme Faraday Future. Za ovo vozilo koje samo vozi se kaže da će biti električni automobil sa najvećim ubrzanjem na svetu.

Slika 1. Faraday Futurov novi „Northern California“ kampus (foto: MAD Architects, preuzeto sa www.inhabitat.com)

Faraday Futurov novi „Northern California“ kampus biće postavljen duž reke Napa na bivšoj mornaričkoj bazi koja se nalazi na Mare ostrvu, koja je nedavno pozicionirana kao „baza nulte emisije u Kaliforniji". Kampus niske energije koji gradi MAD Architects će pokrivati oko 130.000 kvadratnih metara, dok će površina zgrade zauzimati otprilike 15 procenata lokacije. Fokusna tačka kampusa biće korisnički centar, u okviru skulpturalnog reflektujećeg tornja i vijugave rampe. Klijenti će moći da gledaju kako se automobili pomeraju iz magacina duž povišene svetlosne šine do izložbenog prostora.

Slika 2. Faraday Futurov novi „Northern California“ kampus (foto: MAD Architects, preuzeto sa www.inhabitat.com)

„Predlog MAD-a sastoji se od dve niske, metalne konstrukcije koje će se nalaziti u okviru ove lokacije. Predlog su objekti nalik „vanzemaljskim“ koji će  upoznavati zaposlene i potencijalne klijente sa statusom kvo savremenog automobilskog tržišta", napisale su arhitekte. „Pored toga, MAD se nada da će pružiti fleksibilno i izdržljivo radno okruženje u kome će se razvijati njihovi zaposleni i unapređivati visokotehnološke inovacije kompanije".

Slika 3. Faraday Futurov novi „Northern California“ kampus (foto: MAD Architects, preuzeto sa www.inhabitat.com)

Velike krovne nadstrešnice, unutrašnji vrtovi i sistemi staklene fasade koji će se koristiti mogu smanjiti dopiranje sunčeve energije i omogućiti prirodnu ventilaciju. Biće obezbeđeno puno prirodne svetlosti i lako pristupanje unutrašnjim i otvorenim društvenim prostorima. Očekuje se da će modularni solarni paneli i vetro turbine na krovu proizvesti dovoljno energije koja će da podrži svakodnevne potrebe u električnoj energiji čitavog kampusa.

Slika 4. Faraday Futurov novi „Northern California“ kampus (foto: MAD Architects, preuzeto sa www.inhabitat.com)

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;