INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Finalisti za „Stirling Prize 2017“ – Najbolja arhitektonska ostvarenja Velike Britanije

24.07.2017. | Adam Williams | New Atlas

Kraljevski institut britanskih arhitekata (RIBA) objavio je finaliste ovogodišnjeg takmičenja za „Stirling Prize“, najprestižnije nagrade u arhitekturi u Velikoj Britaniji. Odabrano je šest projekata koji uključuju pristanište, fotografski studio i privlačnu stambenu zgradu.

Kao i prošle godine, pet od šest finalista se nalazi u južnoj Engleskoj, a jedan je u Glazgovu u Škotskoj. Učesnicima možda nedostaje „wow-faktor“ u odnosu na prethodne godine, ali je kvalitet na zavidnom nivou.

„Ovogodišnja lista od šest finalista pokazuje izuzetno kreativne građevine sa pažljivim detaljima koje su „pokrile“ svaki uloženi peni", kaže predsednica RIBA, Jane Duncan. „Pušteni u rad na kraju recesije, oni su priznanje za kreativnu profesiju. Svaki od ovih izvanrednih projekata transformisao je područje u okviru koga se nalazi i oduševljava one koji žive u blizini njih i usrećuje one koji imaju priliku da posete ove objekte ili rade u okviru njih."

Slika 1. „Barrett's Grove“ (foto:Tim Soar, preuzeto sa www.newatlas.com)

U nastavku će biti prikazani finalisti bez nekog posebnog redosleda. Pobednik će biti objavljen 31. oktobra ove godine.

 

Hastings Pier

Originalni „Hastings Pier“ otvoren je 1872. godine, a njegova duga istorija uključuje mesto gde su se obučavali vojnici u Drugom svetskom ratu ali je služilo i da ugosti bendove poput The Rolling Stones i Sex Pistols. mesto je bilo je u jako lošem stanju pa i zatvoreno 2008. godine, a potom je pretrpelo požar 2010. godine, što ga je dokrajičilo.

Nakon ove katastrofe, lokalna zajednica se okupila i kupila pristanište, a onda je prikupila novac i angažovala arhitekte iz firme dRMM kako bi oni projektovali njegovog naslednika. Pokriven drvenom građom spašenom od prvobitnog pristaništa, otvoren je prijatan prostor sa relativno malim brojem zgrada, koji ohrabruje posetioce da uživaju u pogledu na more.

Slika 2. „Hastings Pier“ (foto:Alex de Rijke, preuzeto sa www.newatlas.com)

 

The British Museum World Conservation and Exhibitions Centre

„The British Museum World Conservation and Exhibitions Centre“ projekat je firme Rogers Stirk Harbour + Partners i nalazi se u severozapadnom uglu muzejske četvrti u Blumsberiju, u centralnom Londonu. Sastoji se od pet povezanih paviljona, od kojih je jedan podzemmi. U okviru njega su smešteni pored skladišnih i logističkih objekata i nova izložbena galerija, laboratorija i konzervatorski studio.

Nova zgrada je pravo rešenje za muzej koje bi  trebalo da poveća svoju fleksibilnost za vremena koja dolaze. Na primer, objekti koji su veoma veliki mogu biti izgrađeni za „British Museum World Conservation and Exhibitions Centre“ u nivou ulice uz pomoć kamiona koji se dovoze do donjih spratova za istovar koristeći ogromnu podiznu platformu koja je jedna od najvećih te vrste u Evropi.

Slika 3. „The British Museum World Conservation and Exhibitions Centre“ (foto:Paul Raftery, preuzeto sa www.newatlas.com)

 

Photography Studio za Juergen Tellera

Ovaj fotografski studio izgrađen za vrhunskog umetnika i fotografa Juergen Tellera projektovala je firma 6a architects. Studio se nalazi na dugačkoj i uskoj industrijskoj parceli u zapadnom delu Londona.

Sastoji se od tri objekta, dok tri vrta koja su delo pejzažnog arhitekte Dan Pearsona obezbeđuju otvoreni prostor i dnevno svetlo. Pored toga, mreža tankih betonskih greda podržava krovne svetiljke na severu koja ispunjavaju prostor isfiltriranim svetlom. U unutrašnjosti dominira beton, koji se lepo suprotstavlja bakarnim balustradama, okvirima drvenih prozora i zelenilom u vrtovima.

Slika 4. Fotografski studio (foto:Johan Dehlin, preuzeto sa www.newatlas.com)

 

Barrett's Grove

Ova atraktivna mala stambena zgrada nalazi se u Londonu i projekat je firme Groupwork + Amin Taha. Njegova fasada od cigle „razbijena“ je terasama koje izgledaju kao veliki pleteni koševi  koji svakom stanu obezbeđuju otvoreni prostor. Zgrada je površine 635 kvadratnih metara i podeljena  je na šest prostranih stanova, koji su puno osvetljeni i ukusno uređeni.

Slika 5. „Barrett's Grove“ (foto:Tim Soar, preuzeto sa www.newatlas.com)

 

City of Glasgow College – City Campus

Centralni, metropolitanski i nautički koledži u Glazgovu spojili su se i formirali jedan veći koledž koji se sastoji od dve zgrade. Povezali su se raštrkani objekti u Glazgovu koji su se nalazili u okviru 11 zasebnih zgrada. „City Campus“ je druga zgrada koja se završava i masivna zgrada u okviru koje je šest glavnih fakulteta, 300 visokotehnoloških učionica, slušaonica i specijalnih nastavnih prostorija. Projekat je firmi Reiach & Hall Architects i Michael Laird Architects.

Slika 6. „City Campus“ (foto:Keith Hunter, preuzeto sa www.newatlas.com)

 

Command of the Oceans

„Command of the Oceans“ nalazi se u Kentu i projekat je firme Baynes and Mitchell Architects. Projektovali su ga za Chatham Historic Dockyard i omogućava posetiocima da uživaju i „okuse“ život kada je Britanija „vladala“ talasima sa jedrenjacima. Prekrivena crnim cinkom, zgrada ostavlja snažan utisak na posetioce kada ulaze u ovaj objekat zbog njegovog ulaza. Ovaj ulaz podseća na ulaz u katedralu i poput je hodnika koji je fokusiran na pogled prema pristaništu.

Slika 7. „Command of the Oceans“ (foto:Hélène Binet, preuzeto sa www.newatlas.com)

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;