INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Prvi modularni hotel od transportnih kontejnera u Velikoj Britaniji

19.07.2017. | WAN

Novi hotel sa 220 spavaćih soba „Holiday Inn Express“ sastavljen je od delova tj. čeličnih transportnih kontejnera izgrađenih van samog mesta gradnje. Projekat je Tejlora Čepmena i nalazi se na mančesterskom Trafford City. To je prvi hotel na severozapadu koji je izgrađen od ove modularne konstrukcije. Modularna gradnja je metoda izgradnje izvan samog gradilišta gde se veliki delovi zgrade konstruišu kao serija odvojenih modula u kontrolisanom okruženju - obično u fabričkim postrojenjima ili velikim proizvodnim skladišnim prostorima. Pojedinačni moduli se zatim prevoze do mesta gde se uklapaju kako bi se stvorila i kompletirala zgrada.

Slika 1. Holiday Inn Express - „Generation 4“ (foto: Chapman Taylor, preuzeto sa www.worldarchitecturenews.com)

Hotel, koji se nalazi pored „EventCity“ u Mančesteru  na površini od 1,75 hektara, zajednički je projekat firmi Topland, Marick i Mill Lane Estates i prvi je „Holiday Inn Express - Generation 4“ u Velikoj Britaniji koji se gradi korišćenjem modularne konstrukcije.

Slika 2. Holiday Inn Express - „Generation 4“ (foto: Chapman Taylor, preuzeto sa www.worldarchitecturenews.com)

Mančesterski studio Tejlora Čepmena, zajedno sa glavnim izvođačem, firmom Bowmer & Kirkland, razvili su detaljni projekat hotela izvan lokacije na kojoj će biti podignut i usvojili sasvim drugačiji proces izgradnje. Svih 220 soba izgrađene su van lokacije hotela od namenski izrađenih transportnih čeličnih kontejnera. Oni su kompletno opremljeni nameštajem, instalacijama i ostalom opremom, uključujući tepihe, zavese, tapete i prozore u punoj visini.

Slika 3. Holiday Inn Express - „Generation 4“ (foto: Chapman Taylor, preuzeto sa www.worldarchitecturenews.com)

Posle dostavljanja ovih kontejnera na samo mesto podizanja hotela, 125 modula je pojedinačno postavljeno na ugrađenu bazu, što znači da je svih 220 soba za goste instalirano u roku od četiri nedelje. Moduli su stigli na lokaciju sredinom novembra 2016. godine i bili su postavljeni do decembra 2016. godine.

Tejlor Čepmen je razvio potpuno koordiniran BIM model kako bi obavestio o detaljima projekta i omogućio početak izvođenja u skladu sa ambicioznim programom. Svaki modul sadržao je dve potpuno opremljene sobe za goste sa svim pratećim instalacijama i osvetljenjem. Sobe su tako orijentisane da se unutar svakog modula ogledaju jedna u drugu preko dela hodnika.

Slika 4. Holiday Inn Express - „Generation 4“ (foto: Chapman Taylor, preuzeto sa www.worldarchitecturenews.com)

Spoljni talasasti čelični završni sloj svakog transportnog kontejnera sadrži sloj za kontrolu pare koji omogućava zgradi da postigne vodonepropusnost u kratkom vremenskom periodu. Nakon toga se pristupa spoljnom pokrivanju korišćenjem prefabrikovane obloge i jednoslojnih krovnih sistema.

Direktor Tejlora Čepmena, Endi Kerol prokomentarisao je: „Ovo je prvi modularni hotel koji je napravljen na vreme i u okviru budžeta. Kretali smo se napred i nastavili smo da nadograđujemo našu stručnost u izradi modula van samog mesta izgradnje i metoda koje nude inovativna nova rešenja za budućnost.“

Slika 5. Holiday Inn Express - „Generation 4“ (foto: Chapman Taylor, preuzeto sa www.worldarchitecturenews.com)

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


PROMO TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;