INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Neverovatni „Windwheel“ - Generator zelene energije u kojem može da se živi

29.06.2017. | Lucy Wang | Inhabitat

Holandska vetrenjača dobija svoj visokotehnološki preobražaj sa velikim ekološkim poboljšanjem. Firma Windwheel Corporation je danas (29.06.2017) predstavila svoj novi projekat - „Dutch Windwheel“ tj. kružni objekat postavljen na vodi koji koristi čistu energiju i sadrži privatne stanove i javne prostorije. Napravljen da bude lociran u Roterdamu, ovaj futuristički objekat „Dutch Windwheel“ ima za cilj da transformiše gradski horizont i postane privlačan orijentir koji će služiti kao novi reper za zdravo i održivo projektovanje.

Slika 1. „Dutch Windwheel“ (foto: DoepelStrijkers, preuzeto sa www.inhabitat.com)

Prvi put je ovaj projekat predstavljen sredinom 2015. godine kao „Dutch Windwheel 2.0“ ali su sada podrobnije opisane programske funkcije, obrasci cirkulacije i energetski sistemi. Firma Windwheel Corporation je radila sa timom inovatora na razvoju projekta, uključujući firme Arup, Royal BAM Groep, Deltares i druge. Danas su u roterdamskom „Svetskom trgovinskom centru“ ministar Kamp, opštinski izvršni član Bom-Lemstra (provincija Zuid u Holandiji) i Alderman Struijvenberg (opština u Roterdamu) potpisali „Green Deal“ kako bi povećali šanse za realizaciju projekta.

Slika 2. „Dutch Windwheel“ (foto: DoepelStrijkers, preuzeto sa www.inhabitat.com)

Inovativni „Dutch Windwheel“ obuhvata stanove, hotel, prostor za smeštaj na kraći period, prostorije za komercijalnu i kulturnu svrhu, terminal za kruzere i lobi otvoren ka nebu sa restoranom na vrhu zgrade. Slično kao i „Ferris“ točak tako će i „ Windwheel“ biti opremljen mobilnim kabinama koje transportuju posetioce na najvišu tačku objekta. Određene kabine će imati posebne karakteristike, pa će shodno tome postojati „Bar“ kabina sa hranom i pićima, „Relax“ kabina za jogu i opuštanje, pa čak i kabina koja ide pod vodu i pruža pogled na vodeni život. Takođe će biti postavljeni i liftovi i stepenice.

Slika 3. „Dutch Windwheel“ (foto: DoepelStrijkers, preuzeto sa www.inhabitat.com)

Objekat u obliku diska će biti izgrađen od lokalnih materijala i presvučen u pametnu oblogu pokrivenu biljkama koja reflektuje neželjenu sunčevu toplotu dok pušta prirodno svetlo i obezbeđuje ventilaciju. Kišnica će se prikupljati i ponovo koristiti u celoj zgradi. Veštačka močvara obezbediće filtriranje vode i stanište biljkama i životinjama. Fasada će biti sa integrisanim solarnim panelima, ali će se takođe koristiti i energija vetra. Organski otpad će se prikupljati za proizvodnju biogasa.

Slika 4. „Dutch Windwheel“ (foto: DoepelStrijkers, preuzeto sa www.inhabitat.com)

Slika 5. Šematski prikaz elemenata ee „Dutch Windwheel“ (foto: DoepelStrijkers, preuzeto sa www.inhabitat.com)

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;