INFONET-468X60-BANNER

Gradi se drvena kula u Sao Paulu

24.05.2017. | WAN

Kula „Rosewood“ koju je projektovao Jean Nouvel bi trebalo da bude završena i otovorena krajem 2018. godine u Sao Paulu.

Slika 1. Kula „Rosewood“ (foto: Jean Nouvel, preuzeto sa www.worldarchitecturenews.com)

„Rosewood“ kula je zamišljena kao omaž „Atlantic Forest“ koji uokviruje brazilsku obalu. Francuski arhitekta Jean Nouvel projektovao je ovu kulu kao „pejzažnu zgradu" koja se hrani u okviru bujne lokalne vegetacije, sa cvećem, sadnicama i drvećem obuhvatajući javni i privatni prostor, terase i krovove kompleksa. Ovaj vertikalni vrt ne samo da će osigurati osećaj neprekidnosti između kule i okoline, već će ponuditi i obilje zaštite i privatnost za stanovnike zgrade.

Slika 2. Kula „Rosewood“ (foto: Jean Nouvel, preuzeto sa www.worldarchitecturenews.com)

Hotelski kompleks će uključivati 151 sobu i 122 apartmana, dva restorana, bar i kavijar salon, tri bazena, spa i fitnes područje. Ovo će biti prvi međunarodni hotel sa šest zvezdica „Rosewood“ brenda u Latinskoj Americi. Povezana sa „Filomena Matarazzo“ porodilištem koji je na listi zaštićenih objekata koji pripadaju nacionalnoj baštini (izgrađeno je 1943. godine), kula će pružati prostor za život i odmor i biti glavna arterija onoga što će „Cidade Matarazzo“ postati.

Slika 3. Kula „Rosewood“ (foto: Jean Nouvel, preuzeto sa www.worldarchitecturenews.com)

„„Matarazzo Park“ je ono što je ostalo ali i više od toga. Rekao bih da je to oaza. To je miran urbani prostor. Prostor neverovatnog drveća: smokvi i magnolija. Bolnica koja se nalazi u sredini ove vrste mini-grada, dobro je organizovana oko otvorenog dvorišta. Okruženje ovog malog dragulja je haotična metropola. Ono što je za mene bilo najzanimljivije je što sam bio u mogućnosti da radim na mestu sa uspomenama", izjavio je Jean Nouvel, za ovaj za njega prvi projekat u velikom latinoameričkom gradu Sao Paulu. Alexandre Allard ovaj grad opisuje kao kreativno središte 21. veka.

Slika 4. Kula „Rosewood“ (foto: Jean Nouvel, preuzeto sa www.worldarchitecturenews.com)

Osvrćući se na rad sa Jean Nouvel, Alexandre Allard je rekao, „kao što je Lina Bo Bardi u 50-tim godinama, tako Jean Nouvel sada donosi svež, moderan strani pogled koji će otkriti i naglasiti jedinstvenu lepotu ovog poetskog ostrva koje je ležalo napušteno više od 30 godina. On će dovesti do izazova u inovacijama, stvarajući moderno proširenje koje poštuje nasleđe u okviru tog mesta i istorijske zgrade. Zato sam odlučio da radim sa njim. Jean Nouvel i ja želimo da sačuvamo i podmladimo Alegre kompleks. Ova kula visoka 300 metara, biće originalni urbani orijentir i otvoriti novo poglavlje u istoriji i transformisati Paulista Avenue regiju.

Slika 5. Kula „Rosewood“ (foto: Jean Nouvel, preuzeto sa www.worldarchitecturenews.com)

Slika 6. Kula „Rosewood“ (foto: Jean Nouvel, preuzeto sa www.worldarchitecturenews.com)

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


LHR
LHR
NOVI BEOGRAD
www.lhr.rs

PIRAMIDA
PIRAMIDA
SREMSKA MITROVICA
www.piramidasm.rs

DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.com

LAYHER
LAYHER
BEOGRAD-ZEMUN
www.layher.rs

ATM
ATM
SUBOTICA

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;