INFONET-468X60-BANNER

Pukotine u fasadi za dobijanje više svetlosti

18.05.2017. | Lidija Grozdanović | Inhabitat

Obično arhitekte izbegavaju stvaranje zgrade pune pukotina. Ali prekrasna betonska fasada ove zgrade mešovite namene u Aarhusu u Danskoj je izgrađena s namernim nesavršenostima. Arhitektonski studio Sleth sa sedištem u Kopenhagenu projektovao je zgradu sa fasadom od ispucalog betona kako bi se obezbedio uvid u osvetljenu unutrašnjost i stavio akcenat na industrijsku istoriju ovog dela grada. Lokacija pripada Sonnesgade distriktu.

Slika 1. „Sonnesgade“ (foto: Rasmus Hjortshøj, preuzeto sa www.inhabitat.com)

Zgrada pod nazivom „Sonnesgade“  na kojoj su radile arhitekte je zapravo projekat koji je revitalizovao postojeću industrijsku konstrukciju. Sastoji se od tri dugačka sprata koji su složeni jedan na drugi i u okviru kojih se nalaze kancelarije, tačnije poslovni prostor. Projektovana je da utiče na svoju okolinu i prikaže transformaciju iz oblasti u kojoj su bili stari teretni terminali. Sada je postala „živa“ kulturna četvrt. Interakcija između spratova je olakšana sa otvorenim područjima i fleksibilnim poslovnim prostorijama.

Slika 2. „Sonnesgade“ (foto: Rasmus Hjortshøj, preuzeto sa www.inhabitat.com)

Skladišni prostor i parking područje ušuškani su ispod nivoa zemlje. Nagnuti asfaltirani teren oko zgrade formirao je spoljne prostore za terase, vrtove i bicikle. Zahvaljujući svojoj ulozi u revitalizaciji područja i zbog svog izražajnog izgleda same zgrade, projekt je nominovan za nagradu „Architecture Award Mies Van der Rohe 2017“.

Slika 3. „Sonnesgade“ (foto: Rasmus Hjortshøj, preuzeto sa www.inhabitat.com)

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


LAFARGE-300X250-BANNER
MAKSPLAST-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;