INFONET-468X60-BANNER

Pobednici eVolo konkursa za najbolji neboder u 2017. godini

21.04.2017. | Adam Williams | New Atlas

Proglašeni su pobednici eVolo „Skyscraper Competition“ za ovu godinu. Ovaj konkurs za najbolji neboder uspostavljen je 2006. godine kako bi se promovisale nove ideje za „vertikalno življenje“. U okviru takmičenja redovno se prikazuju mnogi neobični i zanimljivi arhitektonski projekti. Ukupno 444 nebodera su predstavljena žiriju ove godine, od kojih su izabrana tri dobitnika. U izbor su bili uključeni mnogi izvanredni projekti, kao što je neboder „ukršten“ sa automatom za prodaju koji obezbeđuje prostor za stanovanje i kula bazirana na sekvoja drvetu.

Slika 1. „Mashambas Skyscraper“ (foto> eVolo, preuzeto sa www.newatlas.com)

 

Prvo mesto

Prvo mesto osvojili su Pawel Lipiński i Mateusz Frankovski za svoj projekat „Mashambas Skyscraper“. Zamišljen kao jednostavan edukativni centar za najsiromašnija područja u Africi, obezbedio bi obuku o modernim poljoprivrednim tehnikama, a istovremeno čineći lako dostupnim zalihe, kao što su đubrivo i seme.

Zgrada uključuje trgovinski prostor, skladište dronova i sistem za isporuku (koji nije toliko šašav kao što zvuči), i mogao bi biti izgrađen toliko visoko koliko je potrebno da služi lokalnoj zajednici. Kada ta zajednica shvati da je adekvatno samoodrživa, zgrada bi se demontirala, transportovala na novu lokaciju u komadima, a zatim ponovno izgradila.

„Konstrukcija je napravljena s jednostavnim modularnim elementima, što olakšava izgradnju, dekonstrukciju i transport", kaže se u projektu. „Moduli postavljeni jedan na drugi stvaraju objekat koji ide u visinu i zauzima najmanji mogući prostor od lokalnih poljoprivrednika."

Slika 2. „Mashambas Skyscraper“ (foto> eVolo, preuzeto sa www.newatlas.com)

 

Drugo mesto

Projekat pod nazivom „Vertical Factories in Megacities“, delo Tianshu Liua i Lingshen Xiea zauzeo je drugo mesto. Futuristički koncept je predviđen za megalopolise (kao što su Peking, Tokio, Mumbai itd) i zamišlja fabrike kao istaknutiji deo modernog gradskog života.

Osnovna ideja je stvaranje masivnog nebodera mešovite namene koji će biti izrađen tako da uključuje i fabriku i stambeni prostor. Renderi prikazuju fabriku u 3D, postrojenje za prečišćavanje voda i sirove nafte i fabriku za proizvodnju plastike, nalsagane jedna na drugu koje koriste otpadne materijale.

„S obzirom na veliki broj stanovnika u Manili, velika količina organskog otpada se proizvede na dnevnom nivou", objašnjeno je ukratko u projektu. „Ovaj otpad će biti izvor nove vertikalne fabrike. Sav otpad će biti „bačen“ na donji nivo fabrike, a onda će biti pretvoren u vredne proizvode, uključujući vodu, đubrivo, toplotnu energiju i električnu energiju."

Slika 3. „Vertical Factories in Megacities“ (foto> eVolo, preuzeto sa www.newatlas.com)

 

Treće mesto

Treće mesto pripalo je projektu pod nazivom „Espiral3500“, koji je delo Javier López-Menchero Ortiz de Salazara. Dizajn podseća malo na „The Cube“  koji je projektovala firma Orange Architects, ali je prilično ambiciozniji.

Neboder je predviđen  za istočnu obalu Španije koja velike koristi ima od turizma, ali i troškove u vidu urbanog širenja i erozije javnih prostora. Ova kula će dati nove javne prostore, kao što su parkovi i veštačke plaže koje će se nalaziti u okviru nje, a zauzimaće relativno malo prostora u osnovi.

„Glavna postavka ovog projekta je da se shvati odnos i uloga između privatnih i javnih prostorija unutar nebodera", kaže se u projektu. „Evo, ja koristim sistem spirala u kojim javni prostori (odnosno različite vrste ulica) formiraju prstenove koji se oslanjaju na konstrukciju. Prostori za privatnu upotrebu vise sa elemenata ove konstukcije. Taj sistem „obrnute ulice "omogućava neposredno povezivanje javnog i privatnog prostora, a omogućava i dovoljno odvajanje kako bi se dobila željena privatnost."

Slika 4. „Espiral3500“ (foto> eVolo, preuzeto sa www.newatlas.com)

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;