INFONET-468X60-BANNER

Kula sa naizmenično raspoređenim spratovima koji formiraju terase prekrivene biljkama

06.04.2017. | Jessica Mairs | Dezeen

Naizmenično raspoređene i zastakljene spratne ploče su postavljene kako bi stvorile velike terase u okviru ove 119 metara visoke kule. Ova kula koja gleda na marinu u Bejrutu je projekat švajcarskih arhitekata Herzoga i de Meurona.

Jacques Herzog i Pierre de Meuron projektovali su „Beirut Terraces“ kao deo novog velikog projekta vezanog za St Georges Hotel. Ovo područje libanske prestonice postepeno se regeneriše nakon razornog bombaškog napada automobilom kada je ubijen premijer Rafik Hariri 2005. godine.

Slika 1. Kula „Beirut Terraces“ (foto: Iwan Baan, preuzeto sa www.dezeen.com)

Stambena kula se sastoji od nepravilno raspoređenih spratnih ploča različitih veličina koje mu daju neodređeni oblik, nešto slično projektu koji je firma već realizovala – Jenga neboder u Njujorku.

Pet modularnih spratova se ponavljaju u različitim kombinacijama i naizmenično su raspoređeni kako bi dali kuli specifičan izgled. Bele ploče „vise“ nad duplo zastakljenim zidovima najmanje 60 centimetara kako bi pružile hladovinu i stvorile terase.

Različite perforacije koje se nalaze na delu prepusta omogućavaju jednom području na terasi sunčeve zrake, dok je drugo u senci. Beli stubovi nalazi se u uglovima kule i podržavaju prepuste, dok ograde od stakla vode oko ivica.

Slika 2. Kula „Beirut Terraces“ (foto: Iwan Baan, preuzeto sa www.dezeen.com)

„Dizajn za kulu „Beirut Terraces“ je doslovno pod uticajem bogate i burne gradske istorije. Istorija Bejruta teško da može biti više raznolika nego što jeste. Tamo se nalaze ostaci feničanskog i romanskog carstva, mameluka, otomanske i kolonijalne vladavine i svi su oni ostavili svoj pečat i oblikovali grad i njegove građevine", rekli su iz firme, kada su prvi put predstavili planove za ovaj projekat 2010. godine.

„Pet principa definiše projekat: slojevi i terase, unutrašnjost i spoljašnjost, vegetacija, pogledi i privatnost, svetlost i identitet", dodaje se. „Rezultat je vertikalno slojevita zgrada koja sadrži ploče različitih veličina koje omogućuju interakciju između otvorenosti i privatnosti čime se podstiče negovanje fleksibilnog života između spoljašnjosti i unutrašnjosti."

Slika 3. Kula „Beirut Terraces“ (foto: Iwan Baan, preuzeto sa www.dezeen.com)

Postavljanje biljaka i drveća daje dodir sa prirodom i zelenilom ovoj beloj kuli zamišljenoj kao vertikalni bulevar. Sadnja zelenila takođe služi i kao paravan, kako bi se osigurao stepen privatnosti za zastakljeni životni prostor koji pruža pogled prema moru.

„Umerena klima Bejruta je bez sumnje jedna od najvećih vrednosti grada pa je boravak na otvorenom sastavni deo urbane culture u Bejrutu", rekle su arhitekte.

„Ideja za zeleni bulevar koji povezuje stambeni neboder sa njegovom okolinom je uzeta kako bi se sa takvim dizajnom nastavilo i unutar i izvan zgrade", dodali su. „Zatvoreni i otvoreni prostori stapaju se jedan u drugi tako da prostrane terase uistinu postaju deo životnog prostora."

Slika 4. Kula „Beirut Terraces“ (foto: Iwan Baan, preuzeto sa www.dezeen.com)

Stanovi su različitih veličina i nalaze se širom kule, neki su na jednom spratu dok drugi obuhvataju prostor na dva nivoa. Svaki ima kuhinju, garderober prostoriju, vešeraj i spavaće sobe i za vlasnike i sobarice koje tu žive.

Stanovi su povezani sa lobijem i zajedničkom terasom sa pogledom, preko liftova koji se nalaze u centru zgrade. Spa sa bazenom, sauna, sobe za masažu i trgovinski objekti se nalaze duž istočnog dela.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;