INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Prozori sa podesivom providnošću

21.02.2017. | Darren Quick | New Atlas

Za one koji imaju prozore izrađene od elektrohromnog stakla koji se prebacuju iz poluprovidnih u providne i obrnuto a koriste izvor energije, trenutno su na raspolaganju samo nijanse plave boje. Međutim ovo se menja razvojem novih proizvodnih tehnika koje povećavaju opcije boja u ponudi, a takođe ubrzavaju i proces prebacivanja skoro 10 puta.

Većina elektrohromnog stakla na tržištu nastaje premazivanjem dva staklena panela tankim filmom providnog indijum tin oksida ili fluor-dopiranog tin oksida kako bi staklo bilo električno provodljivo. Tada se jedan od panela premazuje elektrohromnim volfram oksidom i ova dva panela se dovode jedan ka drugom sa strane gde su premazani i elektroliti nalik gelu ih razdvajaju.

Slika 1. Prototip elektrohromnog stakla (izvor: Fraunhofer IAP, preuzeto sa www.newatlas.com)

Kada se dovede napon struje, volfram oksid premaz potamni, a kod obrnutog polariteta napona, premaz posvetli. Proces posvetljenja i zatamnjenja se ne događa odmah. Kod prozora veličine oko 2,5 kvadratna metra je potrebno do 20 minuta da se proces završi.

Međutim, sada su se istraživači sa Fraunhofer Institute for Applied Polymer Research (IAP), radeći  sa staklom firme Tilse Formglas GmbH okrenuli na drugu tehnologiju koja značajno ubrzava proces prebacivanja, a takođe omogućava i odabir različitih boja.

Novi tehnološki proces i dalje počinje premazivanjem dva panela sa tin oksidom ali se volfram oksid premaz preskače. Umesto toga, ova dva panela se ponovo dovode jedan do drugog, ali sa specijalno razvijenom smolom koja se sastoji iz elektrohromnih organskih monomera stisnutih između njih. Zatim se koristi toplota ili UV zračenje za tretiranje smole pre nego što se primeni direktna struja kako bi se osiguralo da će monomeri na spoju elektroda formirati elektrohromni polimer.

Slika 2. Prototip elektrohromnog stakla (izvor: Fraunhofer IAP, preuzeto sa www.newatlas.com)

Krajnji rezultat je panel koje se može uključiti mnogo brže i sa mnogo nižim naponom struje. Prema Dr. Volker Eberhardt, naučniku na Fraunhofer IAP-u, panel  veličine od 1,2 kvadratna metra će potamneti za 20 do 30 sekundi, dok onom sa volfram-oksidnom osnovom treba 10 minuta. Osim toga, istraživači kažu da će korišćenje drugih monomera omogućiti stvaranje panela sa crvenim ili ljubičastim nijansama u budućnosti.

Nova tehnika takođe dovodi i do toga da paneli budu čvršći. Dok je za  trenutnu tehnologiju potrebno više slojeva za proizvodnju panela koji su dovoljno jaki za hodanje po njima ili za nadzemno zastakljivanje, samo dva sloja nove elektrohromne smole za zastakljivanje je potrebno za tako nešto. Ovi paneli su pogodni za upotrebu na brodovima, kažu iz tima.

Istraživači su proizveli prototip novog elektrohromnog stakla koje se prebacuje u plavu, ali planiraju i druge boje pa im je sledeća u planu crvena.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


VEKA-300X250-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;