INFONET-468X60-BANNER

Konkavni krov koji sakuplja kišnicu

10.01.2017. | Jessica Mairs | Dezeen

Konstrukcije nalik činijama za prikupljanje kišnice na krovovima zgrada predlog su iranske firme BMDesign Studios za područja koja karkateriše topla i suva klima. BMDesign Studios sa sedištem u Teheranu, jedna je od mnogih firmi koja je doprinela procvatu arhitekture u Iranu. Ona je uradila projekat osnovne škole u iranskoj provinciji Kerman.

Slika 1. Projekat zgrade sa konkavnim krovom (preuzeto sa www.dezeen.com)

Uzimajući u obzir sušnu klimu u gradu Jiroft, arhitekte su počele da smišljaju način kako da se „prebije“ potrošnja vode u zgradama. Došli su do ideje da to bude dvoslojni talasasti krov koji sadrži velike činije projektovane za prikupljanje kišnice. Studio je procenio da ovaj konkavni krovni sistem može pomoći školi da sakupi do 28 kubnih metara kišnice, što bi zadovoljilo njene potrebe za funkcionisanjem.

Slika 2. Projekat zgrade sa konkavnim krovom (preuzeto sa www.dezeen.com)

„Spoljni omotač obezbeđuje dodatnu hladovinu pod kupolom dok pušta vazduh da se slobodno kreće i tako rashlađuje krovove", objasnile su arhitekte.

„Unutrašnji omotač je blago zakrivljen i čini deo kupole koji prima sunčeve zrake direktno u svakom trenutku."

„Konkavni krov će pomoći da se prikupi čak i najmanja količina kišnice sa krova i sjedini u veću količinu pre nego što ispari", dodali su.

Slika 3. Projekat zgrade sa konkavnim krovom (preuzeto sa www.dezeen.com)

Tim smatra da se ovakva tehnika može primeniti i na druga područja sa sličnim klimatskim uslovima kao sredstvo za borbu protiv globalnog zagrevanja kroz održivo vodosnabdevanje.

„Negde oko 65 odsto Irana ima klimu koju odlikuje suša, a oko 85 odsto zemlje je u sušnom, polu-sušnom ili hiper sušnom okruženju", rekle su arhitekate.

„Na žalost, svake godine, ova zona se širi. Velika jezera, poput jezera Urmia su se smanjila i postepeno nestaju", dodali su.

Slika 4. Projekat zgrade sa konkavnim krovom (preuzeto sa www.dezeen.com)

„Posledice uključuju na hiljade poljoprivrednika koji su ostali bez posla kao i gradove koji su na ivici sa raspoloživom vodom za piće. Nismo daleko od toga da se ljudi masovno iseljavaju.“

Projekat škole između ostalog uključuje i rezervore za kišnicu koji se nalaze između zidova. Ovi rezervoari  bi mogli da pomognu u rashlađivanju zgrade što bi smanjilo potrebu za klima uređajima. Ugradni prozori i vrata, ali i ukopano dvorište bi takođe pomogli u kontrolisanju zagrevanja učionica, kancelarija i biblioteke.

Slika 5. Palme urmi u okviru projekta (preuzeto sa www.dezeen.com)

Zasađene palme urmi oko zgrade bi isto doprinele stvaranju hladovine ali bi takođe bile i izvor hrane.

Italijanski arhitekta Arturo Vittori nedavno je projektovao još jednu konstrukciju za sakupljanje vode - drveni toranj za prikupljanje kondenza. Ovim projektom bi se obezbedila čista voda za piće za ruralne zajednice u zemljama u razvoju.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;