INFONET-468X60-BANNER

Kula sa fasadom nalik krljuštima

14.12.2016. | Stu Robarts | New Atlas

Stambena kula u američkom gradu Sent Luisu u državi Misuri će biti neobičanog dizajna i imaće fasadu koja podseća na krljušt životinja. Svaki segment će sadržati četiri sprata i biće kao spoljni „ventilator“ a to sve sa ciljem da se stanovnicima pruži bolji pogled i poboljša energetska efikasnost zgrade.

Segmenti pod uglom će stanovnicima dati pogled duž cele zgrade. Na ovaj način će svaki stan imati svoju ugaonu dnevnu sobu sa pogledom na park ka zapadu i „Gateway Arch“  ka istoku.

„Želeli smo da omogućimo stanovnicima da uživaju u različitim pogledima i promenama prirode tokom cele godine jer je za ovo područje karakteristična klima koja podrazumeva sva četiri godišnja doba", kaže Jeanne Gang, osnivač arhitektonske firme Studio Gang. „Eksperimentisanjem sa geometrijom fasade i menjanjem rasporeda stanova, bili smo u mogućnosti da svaki stan bude ugaona jedinica smeštena iznad parka i grada."

Slika. „One Hundred“ (izvor: Studio Gang)

Prozori postavljeni pod uglom će takođe omogućiti prodiranje više svetla u stanove, i na taj način će doprineti smanjenju potrošnje električne energije.

„One Hundred“ će se prostirati na površini od  50.200 kvadratnih metara i biće visoka 117 metara. U planu je da se u okviru nje nađe 305 stanova. Ova 36-spratna kula će biti podeljena na osam segmenta od po četiri sprata, koji će se nalaziti na petospratnoj osnovi.

Segmenti pod uglom će obrazovati prostor za terase na vrhu svakog seta od četiri sprata, koji će stanovnicima koristiti kao zeleni krov i zajednički društveni prostor. U cilju smanjenja oticanja kišnice, ona će se prikupljati i čuvati za navodnjavanje.

U osnovi kule će se nalaziti maloprodajni objekti i prostor za ostale sadržaje. Takođe će biti obezbeđen i parking sa 355 mesta koji će se nalaziti pod zemljom.

Projekat „One Hundred“ je predstavljen pre 2 dana (12.12.2016). Radovi se očekuje da će početi sledeće godine, a završetak se očekuje da će biti 2019. godine.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;