INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Univerzitetski kampus u Peruu dobitnik RIBA nagrade

25.11.2016. | Eleanor Gibson | Dezeen

Vertikalni, betonski univerzitetski kampus u Peruu, projekat firme Grafton Architects je proglašen za najbolju novoizgrađenu zgradu na svetu i dobitnik je nagrade „RIBA International Prize“ koju dodeljuje Kraljevski institut arhitekata Velike Britanije.

Dezeen je medijski partner ovog događaja i ima za cilj da promoviše nove javne zgrade koje doprinose razvoju zajednice.

Projekat „Universidad de Ingeniería y Tecnología“ (UTEC) koji su sudije opisale kao izuzetno arhitektonsko delo je dobitnik nagrade.

Slika 1. Univerzitetski kampus u Peruu (foto Iwan Baan)

Firma Grafton Architects je na ovom projektu radila sa lokalnom kompanijom Shell Arquitectos. Projekat uključuje kampus za tehnički univerzitet u Limi, koji se nalazi na ivici duboke klisure u Barranco gradskoj četvrti.

Niz uređenih terasa sa otvorima, nadstrešnicama i delovima nalik pećinama karakterišu ovu vertikalnu zgradu kampusa, a takođe pružaju i hladovinu.

Unutar zgrade, niz platformi stvaraju otvoreni prostor za kretanje i sastajanje. Slušaonice, laboratorije i kancelarije su ograđene, „ubačene“ u unutrašnjost i odvojene iz vidljive betonske konstrukcije.

Slika 2. Univerzitetski kampus u Peruu (foto Iwan Baan)

„Otkrili smo da su nam sa jedne strane klijentovo stremljenje ka edukaciji a sa druge jedinstveni klimatski uslovi Lime dali priliku da „izmislimo" novi vertikalni kampus za University of Engineering", objasnile su direktorke Yvonne Farrell i Shelley McNamara iz firme Grafton Architects.

Učešće za nagradu je bilo otvoreno za zgrade svih vrsta, veličina i budžeta, koje su završene od strane kvalifikovanih arhitekata u bilo kojoj zemlji u protekle tri godine.

U uži izbor je ušlo šest projekata, među kojima je za najbolji odabran „UTEC“. Projekti koji su ušli u uži izbor su: „Arquipelago Contemporary Arts Centre“ projekat Menos é Mais Arquitectos i João Mendes Ribeiro; „Heydar Aliyev Center“ projekat Zaha Hadid Architects; „Museo Jumex“ projekat David Chipperfield Architects; „Stormen Concert Hall and Library“ projekat DRDH i „The Ring of Remembrance memorial“ projekat Agence d'architecture Philippe Prost.

Slika 3. Univerzitetski kampus u Peruu (foto Iwan Baan)

Žiri na čelu sa arhitektom Richardom Rogersom, činili su: američki arhitekta Billie Tsien, osnivač NLÉ Kunlé Adeyemi, britanske arhitekte Philip Gumuchdjian i Marilyn Jordan Taylor i dekan University of Pennsylvania School of Design.

Grafton Architects su stvorili novi način razmišljanja o univerzitetskim kampusima. Kreirali su prepoznatljivu vertikalnu konstrukciju koja odgovara umerenim klimatskim uslovima i upućuje na zemljište i nasleđe  Perua", prokomentarisao je žiri.

Slika 4. Univerzitetski kampus u Peruu (foto Iwan Baan)

„„UTEC“ je izuzetna zgrada dodata ambijentu grada i projekat koji će inspirisati i druge arhitekte i univerzitete širom sveta", dodala je Jane Duncan, predsednica RIBA.

Grafton Architects je stvorio inovativni novi model za univerzitetski kampus koji je izuzetno odgovoran prema lokalnoj zajenici i društvu", nastavila je.

Slika 5. Univerzitetski kampus u Peruu (foto Iwan Baan)

„Koncept vertikalnog kampusa prkosi konvencionalnom, jer predstavlja mešavinu otvorenih i zatvorenih prostorija. I jedne i druge prostorije su ključne za uspeh ove zgrade, kako vizuelno tako i prostorno“.

Sedište firme Grafton Architects je u Dablinu. Ranije ove godine, firma je izabrana da uradi projekat za novu zgradu fakulteta London School of Economics, dok je za medicinsku školu sa domom učenika u Limericku ušla u uži izbor za Stirling nagradu 2003. godine.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;