INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Koja zgrada će biti proglašena za najbolju na svetu?

01.11.2016. | Adam Williams | New Atlas

Prestižni Kraljevski institut arhitekata Velike Britanije (RIBA) pokrenuo je potpuno novu nagradu u oblasti arhitekture: „RIBA International Prize“. U finalu je šest značajnih projekata iz celog sveta za koje iz RIBA smatraju da najbolje ilustruju modernu javnu arhitekturu.

Šest finalista izabrano je od ukupno 30 sa pet kontinenata. Sudije će sada otputovati i posetiti svaku građevinu koja je ušla u uži izbor a pobednik će biti objavljen 24. novembra.

U tekstu ispod će biti prikazani neki od projekata koji su ušli u uži izbor.

 

Heydar Aliyev Centre - Zaha Hadid Architects

Ova veličanstvena zgrada je toliko puta oduševila i to čini iznova svaki put kada se o njoj govori.

Sagrađena je kako bi proslavila azerbejdžanskog autoritarnog vođu Hajdar Alijeva. Njen dizajn služi kao „odmor“ od azerbejdžanske impresivne sovjetske ere u arhitekturi. Zgrada ima graciozan izgled sa krivuljama koje kao da se kreću. Značajan inženjerski rad je uložen u nju a pod tim se misli i na veliki uokvireni prostor u unutrašnjosti. Sjajan beli pokrivač služi kao orijentir za Baku i zgrada privlači više od 1.000 posetilaca dnevno.

 

Museo Jumex - David Chipperfield Architects

„Museo Jumex“ delo je firme David Chipperfield Architects i nalazi se u Meksiko Sitiju. Ovaj Muzej predstavlja dom najveće svetske privatne zbirke savremene latinoameričke umetnosti.

Muzej ima za cilj da posetiocima ponudi mirno mesto gde će moći da razmišljaju i meditiraju daleko od gradske vreve na ulicama Meksiko Sitija. Veliki unutrašnji prostor je podeljen između tri nivoa i ispunjen svetlom zahvaljujući staklu i krovnim prozorima. Zgrada ima prepoznatljivi krov nalik zupcima testere.

 

The Ring of Remembrance - AAP

Na adekvatan način predstaviti čist horor Prvog svetskog rata u arhitektonskom obliku nije lak zadatak, ali je „ Ring of Remembrance“ na Notre-Dame-de-Lorette, delo firme Agence d'architecture Philippe Prost to postigao.

Unificiranje bivših neprijatelja je predstavljeno rezbarenjem imena 600.000 palih boraca u betonskom prstenu, zanemarujući njihovu nacionalnost, veru ili čin.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;