INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Fotonaponska fasada za više energije

11.10.2016. | Alyssa Wu | Arch Daily

Firma Peddle Thorp Architects je dala predlog projekta za stambenu kulu u ulici Moray Street u Melburnu za koji se čeka odobrenje. Sa 1173,5 kvadratnih metara, kula „Sol Invictus“ koja je „umotana“ u potpunosti u solarne panele, ima 10 puta veću solarnu površinu u odnosu na tradicionalne krovne panele. Fasada može da sadrži do 5000 kvadratnih metara solarnih panela u nizu i da bude povezana sa sistemom akumulatora.

Pored velikih i vizuelno privlačnih stanova sa više sadržaja, projekat daje i vrhunska rešenja po pitanju solarne i energije vetra. U tom smislu, glavna kula „Sol Invictus“ je zakrivljena da bi maksimalno bila izložena sunčevoj svetlosti i da bi bila pod maksimalnim opterećenjem vetra, povećavajući na taj način potencijalnu dobit energije iz obnovljivih izvora. Fasada uključuje crne fotonaponske ćelije koje funkcionišu optimalno kada je jako sunce, dok je glazirano fotonaponsko staklo najbolje kada je tmurno i oblačno vreme. Na vrhu zgrade smeštena je vetroturbina kako bi se u što većoj količini koristila energija vetra.

Dizajn kule „ublažava“ i druga pitanja lokacije, kao što je ograničavanje direktno uperene rasvete sa susednog auto-puta i umetnuti lobi koji se širi ka ivici ulice. Pored toga, „Sol Invictus“ podstiče zajednicu povezujući predgrađe sa centrom grada a tu su uključene i ostale ugodnosti.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;