INFONET-468X60-BANNER

Kako da ,,slabe’’ tačke pretvorite u jake strane svog doma u potkrovlju?

22.09.2016. | Gradjevinarstvo.rs

Potkrovlja su oduvek bila mesta sa romantičnom reputacijom, ali kao kreativna, inspirativna i ponekad bajkovita mesta su imala i onu drugu stranu koja je proistekla iz lošeg iskustva stanara u potkrovljima nekoliko decenija unazad, pre svega zbog nedovoljno dobre gradnje i izolacije ovih u drugim delovima sveta najelitnijih i najprestižnijih mesta za život.

Ako postoje neke nedoumice i strepnja da se ,,svije gnezdo’’ u potkrovlju, proširi stambeni prostor zbog dolaska, mladih novih članova porodice ili se pak, želi svoj mir i izdvojeno mesto na kojem pun radni i kreativni potencijal dolazi do izražaja, evo prilike da se prevaziđu i neki od strahova ukoliko postoje.

Iako daju i do dva puta više svetlosti u odnosu na fasadne prozore, obezbeđujući dovoljno svetlosti za aktivan život, ono što se najčešće navodi kao ,,slaba tačka’’ u potkrovlju, jesu krovni prozori. Kako da se ova slaba mesta pretvore u najjače strane doma u potkrovlju.

1. Veoma je važno da ugradnja krovnih prozora bude izvedena od strane stručnih i obučenih majstora koji će za tu ugradnju dati garanciju. Kada se još u ugradnju krovnog prozora doda termo i hidrouzolacioni set i produži garancija krovnog prozora na 10 godina, strepnja da će doći do curenja ili prokišnjavanja, neće imati nikakavog osnova. Može se uživati potpuno sigurno i bezbedno u suvom potkrovlju.

2. Nekada je potrebna i dodatna termo izolacija, jer zime umeju da budu izuzetno hladne i vetrovite, a u potkrovlju se to najčešće oseti. Prozori novije generacije iz katergorije „VELUX Standard plus“, imaju ugrađeni inovativni „ThermoTechnology®“ izolacioni sistem koji pretvara krovni prozor u dodatno moćni štit protiv vetra i hladnog vazduha, što prozoru daje  veću energetsku efikasnost i uštedu na računima za grejanje. Sa ovim sistemom izolacija je bolja i do 7% u odnosu na prozore koji je nemaju.

3. Potkrovlja važe za izuzetno topla mesta leti, jer se prvo, toplota skuplja u najvišim delovima stambenog prostora, ali i najčešće u potkrovljima dolazi do isijavanja toplotne energije od stakla sa krovnih prozora koji se tokom sunčanih dana ugreju. VELUX ima odlično rešenje za ovaj izazov, a to je tzv. spoljna tenda „MHL“. Ona se jednostavno montira sa spoljašnje strane krovnog prozora i sprečava zagrevanje stakla, obezbeđujući pritom prolazak svetlosti u potkrovlje kao i neometan pogled na okruženje. Prema istraživanjima smanjuje toplotu i do 73%!

4. Česta primedba i nedoumica vezana za krovne prozore jeste kako ih održavati, tj. kako oprati staklene površine i kako je to izvodljivo? VELUX krovni prozori imaju mogućnost da se zarotiraju za 180 stepeni, zakoče i pričvrste tako da se jednostavno, sigurno i bezbedno može temeljno oprati spoljašnja staklena površina krovnog prozora korišćenjem obe ruke.  I tako povećati količinu dnevne svetlosti koja ulazi u dom kroz blistavo čista stakla!

5. A kada pada kiša? Da li je u potkrovlju zagušljivo, naročito kada naiđe iznenadni letnji pljusak i moraju da se zatvore prozori? Znate li da VELUX krovni prozori provetravaju potkrovlje čak i kada su zatvoreni? Integrisana ventilacija obezbeđuje da svež vazduh ulazi u potkrovlje, samo jednim potezom ručice ili pritiskom na ventilacioni preklop.

6. Staklena površina krovnog prozora je najizloženija spoljašnjim uticajima i zato je veoma važno da ona  bude na prvom mestu sigurna od udaraca radi bezbednosti stanara potkrovlja. Svi VELUX krovni prozori novijih generacija imaju spoljašnje kaljeno staklo koje obezbeđuje  odličnu otpornost na udarce(testirano je padom metalne kugle sa velike visine) i garanciju za besplatnu zamenu ukoliko do loma stakla dođe. Takođe unutrašnje staklo je laminirano, pa ukloliko do loma dođe udarcem s unutrašnje strane neće se raspršiti na komadiće i rasuti. Obezbeđuje sigurnost  stanarima.

7. Često potkrovlja imaju kosine koje mnogi smatraju ,,izgubljenim’’ prostorom. Međutim, kada postavite krovni prozor sa središnjim vešanjem, a gornjim upravljanjem (sa ručicom sa gornje strane) otvara se mogućnost da se ispod krovnog prozora postavi nameštaj, bilo radni sto, fotelja, sofa ili čak krevet, razni ormarići za odlaganje stvari, a da to ne utiče na mogućnost otvaranja i zatvaranja prozora. Prilično praktično, zar, ne?

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


VEKA-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;