INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Ekspanzija parkova u Danskoj koji kombinuju urbanizam i poljoprivredu

08.09.2016. | Sabrina Santos | Arch Daily

Firme William McDonough + Partners i GXN udružile su se sa firmama 3XN Architects, BCVA i Urland da bi razvile master plan za „Agro Food Park“ („AFP“) ili čvorište poljoprivrednih inovacija u Aarhusu u Danskoj. Cilj projekta je da služi kao merilo za budući razvoj globalne prehrambene industrije, i na njemu će sarađivati naučnici i akademici zajedno sa privrednim sektorom uzimajući u obzir sa jedne strane gustinu naseljenosti u urbanom području a sa druge poljoprivredna polja za testiranje.

Tokom narednih 30 godina, trenutni „AFP“ koji je otvoren 2009. godine i prostire se na 44.000 m², sa skoro 1.000 zaposlenih će se proširiti za dodatnih 280.000 m².

„Čast nam je da smo izabrani od strane firme GXN da sarađujemo na nečemu što će postati preduzetnički ekosistem za rešavanje problema vezanih za hranu i biljne resurse u budućnosti“, rekao je William McDonough, osnivač firme William McDonough + Partners i koautor teksta, „Cradle to Cradle: Remaking the Way We Make Things“.

Identifikovano je pet područja za poboljšanje „AFP“ kroz novu ekspanziju: zdravi materijali, čista energija, povećanje biodiverziteta, zdrav vazduh i čista voda.

„Mi smo sada u veku ekologije. Nakon decenija nepromišljenog uništavanja klime, vode i zemljišta, sada je vreme da se obnove i dopune biološki resursi naše planete sa svim vrstama, rekao je McDonough. Demonstriranje grada pozitivnog na ugljenik na projektu „Food Park Agro“ može biti početak ove nove ere - čista voda, vazduh, zemlja i energija služe kao kontinuirani izvor ekonomske i ekološke inovacije i regeneracije, redefinišu kako možemo doneti pozitivnu i budućnost u izobilju."

Kombinujući urbani i poljoprivredni razvoj u okviru jednog većeg koncepta, „AFP“ ima za cilj da stvori ekonomske vrednosti unutar urbane i poljoprivredne infrastrukture.

Master plan projekta će se sastojati od tri glavna elementa – „The Lawn“ centralna gradska zelena površina, „The Strip“ glavna ulica „AFP“, i „The Plazas“ koja će povezati zajedno klastere zgrada sa individualnim identitetima zajednice.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;