INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Finalisti za RIBA nagradu za arhitektonsko rešenje

06.09.2016. | Adam Williams | New Atlas

Kraljevski institut arhitekata Velike Britanije (RIBA) objavio je svojih šest finalista za nagradu „Stephen Lawrence Prize“. Ističući projekte koji su izgrađeni za manje od 1,3 miliona USD od strane novih arhitektonskih talenata, ovogodišnji izbor uključuje mobilni umetnički studio koji nije priključen na standardnu mrežu („off- grid“), neobičnu luksuznu kuću u Londonu, kao i ekološku školu.

Stephen Lawrence je bio mladi crni tinejdžer iz Londona, koji je ubijen 1993. godine u rasističkom sukobu. U čast njegove želje da postane arhitekta, RIBA je pokrenula takmičenje i dodelu nagrada za arhitektonska rešenja 1998. godine.

Svi od šest odabranih projekata za ovu godinu dolaze iz Engleske, njih pet se nalazi na jugu, bilo u Hampširu ili Londonu, a samo jedan se nalazi na severu, u Stokportu. U nastavku će biti prikazani neki od ovih projekata koji su najzanimljiviji.

 

„The Observatory“ - Feilden Clegg Bradley Studios

Projekat „The Observatory“ je delo četiri diplomaca arhitekture iz firme Feilden Clegg Bradley Studios i ova opservatorija predstavlja mali šarmantni „off-grid“ umetnički studio a ujedno i sklonište.

Projekt se sastoji od dva mala objekta koji su postavljeni na bazu od nerđajućeg čelika i koji se mogu rotirati rukom kako bi se omogućilo umetniku koji unutra boravi da uživa u najboljem pogledu. Oba objekta su pokrivena sibirskim arišom, spaljenim korišćenjem tradicionalnog japanskog tretmana za drvo „Shou Sugi Ban“ kako bi mu se poboljšala izdržljivost.

Solarni paneli na krovu daju dovoljno snage za punjenje laptopa ili mobilnog uređaja, a ostali sadržaji uključuju toalet, prostor za spavanje, peć na drva, radni prostor i sistem za prikupljanje kišnice.

Projekat „The Observatory“ je kompletiran sa 47.370 USD.

 

„Tin House“ - Henning Stummel Architects

Projekat „Tin House“ koji je ujedno i finalista u konkurenciji za glavnu RIBA nagradu za kuću godine je luksuzna kuća koja se nalazi u Londonu na parceli gde se previdelo nekoliko drugih kuća. Umesto da dizajniraju tipičnu kuću, iz firme Henning Stummel Architects stvorili su šest metalom pokrivenih paviljona, od kojih svaki sadrži jednu prostoriju i u istoj je boji kako bi se uklopio sa lokalnim zgradama od cigle.

Uređeni tako da se nalaze oko centralnog dvorišta koje uključuje malo jezerce da bi pomoglo da se prostor održava hladnim, paviljoni su vrlo dobro izolovani, skoro hermetički. Ovo unutrašnjost čini efikasnijom u održavanju prijatne temperature. Na vrhu svakog paviljona se nalazi svetlarnik da bi maksimalno prodrlo prirodno svetlo.

Projekat „Tin House“ je kompletiran za 977.500 USD.


Osnovna škola „Mellor“- Sarah Wigglesworth Architects

Firma Sarah Wigglesworth Architects je angažovana da projektuje dodatak objekta osnovne škole „Mellor“ u Stokportu. Atraktivan dizajn je fokusiran na prirodnim materijalima kao što su drvene šindre i izolacija od bala slame. U projektu su korišćeni i reciklirani materijali, uključujući i automobilske gume čija je svrha promenjena i koje su korišćene kao „kamenje“ u formi staze po kojim se hoda.

Kišnica se skuplja za ponovnu upotrebu za navodnjavanje, dok su instalirane oprema za slabiji protok vode i rasveta za uštedu energije. Na kraju, dizajn sadrži i „živi zid" koji se nalazi na istočnoj strani gde je smeštena fasada na kojoj se nalaze saksije, kućice za ptice i staništa insekata.

Projekat Osnovne škole „Mellor“ je 787.330 USD u ukupnom iznosu.

Sveukupni pobednik će biti objavljen na dodeli RIBA nagrada „Stirling Prize“ 6. oktobra u Londonu.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;