INFONET-468X60-BANNER

Najviše uvijene kule na svetu

23.08.2016. | Dezeen

Neboderi u obliku spirale su popularniji nego ikada navodi se u novoj studiji koja na sledećem grafikonu prikazuje uvijene zgrade širom sveta.

U najnovijem izveštaju Saveta za visoke zgrade i urbane sredineCTBUH (Council on Tall Buildings and Urban Habitat) otkriveno je da do sada postoji 28 nebodera sa uvijenom strukturom koji su izgrađeni ili se grade.

Najviši  je „Shanghai Tower“ projekat firme Gensler,  632 metara visok neboder - trenutno druga najviša zgrada na svetu.

Na listi se nalazi nekoliko nedavnih projekata, uključujući i 306 metara visok „Cayan Tower“ u Dubaiju projekat firme Som, zatim projekat firme MAD „Absolute Towers“ u Kanadi, nazvane „Marilyn Monroe“ kule i novi stambeni projekat firme BIG u Majamiju.

Lista takođe uključuje i nekoliko objekata koju su u izgradnji, od bogato uvijene„ Diamond Tower “u Saudijskoj Arabiji  do kule prekrivene biljkama u obliku DNK spirale na Tajvanu.

CTBUH smatra uvijenim zgradama one koje se postepeno rotiraju u visinu posmatrajući u odnosu na bazu ili u odnosu na fasadu koja dolazi do zakrivljenja kako ide u visunu.

Tvrde da je prvi uvijeni neboder bio „Turning Torso“ u Malmeu u Švedskoj, koji je sagradio španski arhitekta Santiago Calatrava 2005. godine - pre samo 11 godina.

Iz firme sa čije je sedište u Čikagu tvrde da rastući trend uvijenih kula dovodi do „stvaranja novih generacija kultnih zgrada u celom svetu".

„Zbog novih tehnologija koje pomažu u arhitektonskim konstrukcijama, povećava se broj visokih uvijenih kula širom sveta“,  navodi se u izveštaju.

„Zapanjujuća raznovrsnost tekstura, prikazivanje uglova i efekti talasanja proizlaze iz tih manipulacija, čineći ove „uvijene“ kule jednim od najpoznatijih svetskih građevina - ali u mnogim slučajevima i aerodinamičnim i energetski efikasnim “.

U izveštaju se takođe prihvataju i projekati koji su trenutno na čekanju, iako nisu uključeni u rang listu.

Calatrava je dizajnirao „Chicago Spire“ koji bi mogao da postane najviša zgrada u SAD-u, ali je u zastoju zbog recesije, a neboder  koji se obrće predložen za Dubai je i dalje samo u planu.

Pogledajte potpunu listu uvijenih kula sa njihovim karakteristikama u tabeli ispod.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


ATM
ATM
SUBOTICA

MERIS
MERIS
BEOGRAD-PALILULA
www.meris.rs

LHR
LHR
NOVI BEOGRAD
www.lhr.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;