I.P.B. – Industrijski Park Beograd

26.07.2016. | Gradjevinarstvo.rs

Kompanija I.P.B. – Industrijski Park Beograd a.d. ima za cilj razvoj i izgradnju savremenih logističkih centara u jugoistočnom delu Evrope u industrijskoj zoni Šimanovci 5.1. Kompanija je do sada investirala preko 18 miliona evra u industrijsku zonu.

Logistički centri se formiraju sa ciljem da se pruži kompletna logistička usluga, uvedu savremene logističke tehnologije, poveća ekonomičnost i efikasnost transporta, koncentriše robni rad i logističke aktivnosti, smanji vezan kapital, kreiraju uslovi za efikasan razvoj itd.  Zajedničke osobine za skoro sve logističke centre su: prihvat i otprema robnih i transportnih tokova, pretovar transportnih sredstava, skladištenje i čuvanje robe, formiranje tovarnih jedinica, formiranje jedinica otpreme, izrada prateće dokumenatacije, niz pratećih usluga za transportna sredstva, robu i personal.

Logistički park može se definisati kao prostor koji naseljavaju različiti korisnici i davaoci usluge iz oblasti logistike, transporta i ostalih, dopunskih i pratećih sistema i usluga. U jednom logističkom parku može se naći više distributivnih centara i različitih terminala, skladišta (veletrgovine, trgovine na malo ili uvoznika), trgovačkih centara, različitih value added logističkih (VAL) aktivnosti itd.  

Lociranje fiksnih objekata u lancu snabdevanja, koje važi i za logističke centre, predstavlja važne elemente u prihvatanju odluka koje utiču na celokupnu mrežu. Transportna infrastruktura je jedan od najvažnijih elemenata infrastukturnog dela logistike. Logistički centri moraju da imaju pristup dobro razvijenoj saobraćajnoj infrastrukturi (pristup putevima/autoputevima, železnicama itd.). Dostupnost logističkog centra drugim logističkim centrima i njihova povezanost sa transportnom ili saobraćajnom mrežom, od suštinskog je značaja za uspešnost centra. To znači da je saobraćajna infrastruktura jedan od najvažnijih elemenata koje treba uračunati u proces određivanja lokacije logističkog centra.

Na samo 20 km od glavnog grada Srbije u zaokruženoj zoni od 500 ha nalazi se jedan on najvećih industrijskih parkova u regionu. Na površini od 200 ha formiran je industrijski park koji u ovom trenutku ispunjava sve međunarodne stanarde za industrijske zone u pogledu pravne regulative, komunalne infrasturkutre i saobraćaja. Uz veoma atraktivan geografski položaj, umereno kontinentalnu klimu, servis koji nudi investitorima, Industrijski park Beograd predstavlja jednu od poslednjih poslovnih oaza na jugoistočnom Balkanu, gde ulagači veoma lako mogu započeti biznis bez ikakvih dodatnijh zahteva ili naknadnih uslovljavanja.

Industrijski park Beograd nalazi se u mestu Šimanovci. Direktno je povezan za autoputem E70 bez plaćanja putarine iz pravca Beograda. Na 10 km od aerodroma Beograd a na samo 30 km je luka Beograd, odnosno beogradski deo koridora 10. Industrijski park je neposredno povezan sa obilaznicom oko Beograda.

U bližoj okolini nema stambenih, školskih i rekreativnih objekata a zemljište je u potpunosti u vlasništvu kompanije, upisano u zemljišne knjige kao 100% vlasništvo, i vodi se kao građevinsko zemljište i kako je usvojen plan detaljne regulacije ne postoji mogućnost naknadnih izmena što investitorima daje veliku sigurnost.

Posebnom pravnom regulativom  Republike Srbije, stimuliše se ulaganje u industrijskim zonama, čiji su reprezentativni predstavnik. Uz to proizvodnjom u industrijskom parku Beograd stiče se pravo na slobodan izvozno uvozni režim sa Rusijom, Belorusijom, Republikom Srpskom a uskoro i jos nekim zemljama regiona. Tim sporazumima pored niza drugih pogodnosti na robu koja je najmanje 50% proizvedena u Srbiji ne plaćaju se uvozno izvozne carine.

Lokalna zajednica i Opština daju takođe niz pogodnosti kod ulaganja što uz najnižu taksu na dobit u Evropi od 15% daju ulagaču veliku početnu prednost. Takođe postoje subvencije i olakšice kod zapošljavanja lokalne radne snage koja je u ovom regionu lako dostupna obrazovana i sa izgrađenom radnom disciplinom.

Pored rešene saobraćajne infrastrukture industrijski park Beograd ima rešenu kompletnu komunalnu infrastrukturu koja podrazumeva napajanje električnom energijom sa sopstvene trafostanice koja garantuje dovoljnu količinu struje za sve korisnike a tu je takođe gasna infrastuktura koja kod velikih potrošača znatno snižava troškove kao i savremeni optički kabl koji u potpunosti zadovoljava komunikacione zahteve. Za firme sa posebnim potrebama, postoji mogućnost postavljanja satelitskih linkova na već postojeću mrežu.

Na lokaciji parka date su velike mogućnosti po pitanju gabarita objekata jer je stepen zauzetosti parcela od 65-70%, index izgrađenosti od 4.0 do 5.0 a spratnost je P+5 do P+7 u zavisnosti od zone u kojoj se gradi. Obzirom da je potpuno pripremljen teren ravan gradnja je brza i jednostavna. Način investiranja je takođe fleksibilan, od klasičnog zakupa izgrađenog objekta preko kupovine zemljišta do zajedničkog ulaganja.

Odličan geostrateški položaj omogućuje kvalitetan i brz razvoj industrijske zone 5.1 u Šimanovcima.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad R 20.04.2018.
Pa zašto zatrpavate Vinču otpadom, tamo je ...
Vladimir 22.03.2018.
Ja licno bi zamolio g.Rodica da ako je u mo...
nik 21.03.2018.
Po našem običaju, radovi na najprometnijim ...
Darko 20.03.2018.
A šta se čepom na Trošarini? Potez Save Maš...
Mika 18.03.2018.
Da li radite u Stbiji i koja je cena lifta ...