INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kompaktni domovi u malim stanovima

13.07.2016. | Dezeen

„Intuitivni“ stanovi sa pokretnim površinama i nameštajem na sklapanje biće predstavljeni u okviru prve izgradnje stanova iza kojih stoji tim iz firme Yo!  koji trenutno čeka dozvolu.

Osnivač firme Yo! Simon Woodroffe se udružio s britanskom firmom Glenn Howells Architects na prvom „Yo! Home“ projektu, koji ima za cilj da obezbedi kompaktan, ali visoko kvalitetan smeštaj za stanovnike grada.

Tim je dostavio projektni plan prošlog meseca za 24 stana u New Islingtonu – unutrašnjem gradskom području Mančestera u Engleskoj, koji je pod nadzorom i u vlasništvu firme Urban Splash.

Woodroffe je prvi predstavio koncept za „Yo! Home“ na „London Design Festival“ 2012. godine, gde je predstavio prostor ne veći od jednosobnog stana koji sadrži onoliko soba koliko i dvosobna kuća.

Iz firme Glenn Howells Architects su  za projekat u New Islingtonu pilagodili dizajn da bi stvorili jednosoban stan sa maksimalnih 40 m² - kolika je veličina prosečnog stana.

Planovi uključuju krevet za mehanizmom koji se može spustiti preko prostora za sedenje koji je u neku ruku „ukopan“ u prostoriju koja čini dnevni boravak, bar za „kratke obroke“ koji se izvlači iz kuhinjskog zida i sto za ručavanje koji se izvlači i sklapa iz poda.

„Kuće pomažu da oblikujemo naše živote. Oni su naše utočište i naš temeilj. Od pronalaska stanova u centru grada, nikada ih zapravo nismo reizumeli odnosno promenili. Međutim, „Yo! Home“ je taj novi izum“, rekao je Simon Woodroffe.

„Pokretni delovi oslanjaju se na bogatu inženjersku tehnologiju preuzetu iz različitih oblasti projektovanja kao što su dizajniranje jahti i automobila, ali i mehanzaciju u fazi proizvodnje koja omogućava transformaciju 40 kvadratnih metara prostora u ono što podseća na veću kuću.“

Svaki stan je projektovan kao modularna jedinica koje će biti naslagane da prave jednostavan pravolinijski blok. Za ove jedinice se očekuje da će biti izgrađene izvan lokacije proizvođača SIG Building Systems da bi se smanjilo vreme izgradnje i troškovi.

Sa porastom popularnošću kompaktnih gradskih domova u planu je da se „Yo! Home“ projekat „izbaci“ na globalnom nivou, s fokusom na velike gradove u Americi, Japanu, Kini i Argentini.

„Možemo da vidimo kako će se ovaj koncept za život pokazati u Mančesteru i nakon toga razmišlajti o njegovoj primeni u drugim gradovima širom sveta“, rekao je Glenn Howells.

„Dugoročna vizija je da se izgrade blokovi jedinstvenog prostora „Yo! Homes“ u gradskim centrima širom sveta, od Menhetna i Buenos Airesa, do Tokija i Šangaja, menjajući način na koji ljudi žive u malim prostorima, dok se ujedno rešava pitanje rasta broja stanovništva“, dodao je direktor projekta „YO! Home“ Jack Spurrier.

New Islington je postao leglo za eksperimentalnu gradnju. Područje je već dom za Will Alsopovu građevinu dizajniranu u obliku blokova po uzoru na „tri debela štapića“ i nedavni modularni stambeni sistem firme ShedKM gde su stanovnici pozvani da planirati raspored svojih domova.

Tim koji radi na „Yo! Home“ očekuje odluku o njihovom projektu od lokalnog odeljenja za planiranje u avgustu.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;