INFONET-468X60-BANNER

Najnovija kulturna znamenitost Hamburga na vodi

22.06.2016. | WAN

Projektovana od strane švajcarske arhitektonske firme Herzog & de Meuron, „Elbphilharmonie“ će otvoriti svoja vrata 11. i 12. januara 2017. godine u HafenCity u delu Hamburga u Nemačkoj. To će biti najviša naseljena zgrada u Hamburgu visine od 110 m.

Smeštena na obali reke Elbe na oko 1.700 armirano-betonskih šipova, zgrada će imati tri koncertne dvorane, hotel, 45 privatnih stanova i javno dostupan prostor „Plaza“ sa 360° panoramskim pogledom na grad. Centralni deo „Elbphilharmonie“ je ujedno i jedan od najuzbudljivijih konstrukcionih izazova u Europi u ovom trenutku: Koncertna dvorana svetske klase na visini od 50 m sa 2.100 sedišta, odvojena je od ostatka zgrade zbog zvučne izolovanosti od buke. „Elbphilharmonie“ je savršena simbioza arhitekture i muzike na jedinstvenoj lokaciji unutar istorijske gradske luke.

Interakcija između arhaičnog izgleda nekadašnjeg skladišta poznatog kao „Kaispeicher A“ i odvažne krive na blistavom staklu „korpusa“ je arhitektonska pozivnica za „Elbphilharmonie“. Staro i novo sjedinjeno je u uzbudljivu sintezu. Između skladišta i nove konstrukcije nalazi se prostor koji je dostupan javnosti, „Plaza“. Ni na jednom mestu veza između pristaništa i grada nije otkrivena tako impresivno kao ovde. Posetioci će moći da uživaju u jedinstvenom panoramskom pogledu od  360° na grad sa visine od 37 m. Veličine oko 4.000 kvadratnih metara, „Plaza“ je velika skoro kao onaj prostor ispred Gradske kuće i idealno je mesto gde građani Hamburga i turisti, posetioci koncerata i gosti hotela mogu da prošetaju.

Sa spoljne strane je staza koja se proteže oko celog objekta. U unutrašnjosti su foajei koji vode do Velike dvorane i Dvorane za nastupe, kafića i predvorja hotela. „Plaza“ će biti dostupna svim posetiocima, sa ili bez koncertne ulaznice! „Kaispeicher A“ će se koristiti kao parking koji će biti na više spratova sa oko 500 mesta. Tamo će se takođe nalaziti i spa centar i konferencijske sale hotela, prostorije za edukaciju u oblasti muzike, nekoliko bekstejdž prostorija i treća dvorana za sedenje sa 170 mesta. Sve ovo se nalazi u jednoj zgradi sa impresivnim ulazom gde se nalaze 82 metara duge pokretne stepenice. Pokretne stepenice imaju takav konkavni luk da njegov kraj ne može da se vidi kada ste na samom početku. Posetilac je tako uronjen u sjajni sferni tunel. Staklene šljokice koje reflektuju i prelamaju svetlo postavljene su da daju poseban ambijent ovoj zgradi.

Krov „Elbphilharmonie“ od 7.000 kvadratnih metara sastoji se od osam sfernih, konkavno savijenih sekcija koje formiraju jedinstveno-elegantnu vijugavu siluetu. Osim toga, na krovu je postavljeno 6.000 svetlucavih gigantskih šljokica. Krovna konstrukcija, sa svojim strmim krivinama i visokim vrhovima, sama po sebi teži 1.000 tona i pokriva kompleks u obliku zvezde sa čeličnim okvirom koji drži Velika dvorana bez nosećih stubova. Krov Velike dvorane se sastoji od čeličnog okvira, gde je svaki element do 25 metara dužine i težine do 40 tona, sa spoljašnjom i unutrašnjom školjkom, etažama za tehničku opremu, instalacijom „White Skin“ sa reflektorima kao i dodatnim opterećenjima. Sve u svemu krov teži 8.000 tona.

Nakon jednoglasne saglasnosti gradskih vlasti, radovi su počeli 2. aprila 2007. godine polaganjem kamena temeljca. „Kaispeicher A“ je prvo u potpunosti razrušena gde su ostale netaknute samo cigle na fasadi. Zatim su još 650 armirano-betonskih šipova, pored postojećih 1.111 zabijeni 15 m duboko u blato reke Elbe, tako da je zgrada mogla da podrži 200.000 tona „Elbphilharmonie“. Na završetku 26. sprata, poslednjeg sa „golom“ ciglom, održana je dodatna ceremonija u maju 2010. Izgradnja školjke je završena u novembru 2013. Instalacija „White Skin“ u Velikoj dvorani je otpočela u decembru 2013. godine. Fasada je završena u januaru 2014. godine; krov je postavljen u avgustu 2014. godine. „Elbphilharmonie“ će biti otvoren 11. januara 2017. godine, iako će „Plaza“ već biti javno dostupna od novembra 2016. godine.

Fotografije: Maxim Schulz

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;