INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Robot graditelj

14.06.2016. | Eric Mack | Gizmag

Holandski izvođač radova se nada da će zameniti građevinske radnike sa fleksibilnim 3D štampačem uparenim sa robotikom koja se koristi u auto industriji. „3D Builder“ ili mašina graditelj počeće sa stvaranjem u razmeri 1:4 verziju tzv. „Landscape House“.

Iz firme BAM International udruženi sa Universe Architecture stvorili su mašinu, koja je u osnovi robotski štampač slobodne forme sa zamenljivom sklopivom glavom i omogućava štampanje materijala poput betona ili veštačkog kamena, pa čak i stvaranje ukrasnog eksterijera. Mašina će svoj debi imati na projektu „FabCit“ privremenom, održivom demonstracionom kampusu u Amsterdamu.

„3D Builder“ radi po principu inkdžet štampača, ali koristi vezivnu tečnost, a ne mastilo (boju), koja curi po pesku da bi očvrsnula u željeni oblik. Kao i kod 3D štampača, proces se ponavlja sloj po sloj da bi se izgradili zidovi i druge konstrukcije. Glava štampača za sistem je po principu one koja dolazi iz „D-shape“ štampača, koji je poznat od ranije po realizovanim projektima štampanih kuća.

„3D Builder“ prvi put je korišćen za „FabCity“ 8. juna. Tim koji stoji iza njega kaže da će biti u stanju da koristi tehnike za štampanje drugih materijala, uključujući čelik i materijale za izolaciju. Za veće projekte, trake u formi gusenice se mogu dodati u radni prostor da bi mu se omogućilo da se samostalno kreće kako bi stvarao tj. gradio.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;