INFONET-468X60-BANNER

Personalizovano grejanje i osvetljenje u radnom prostoru

07.06.2016. | Stu Robarts | Gizmag

Arhitektonska firma Carlo Ratti Associati (CRA) opremila je jednu poslovnu zgradu sa senzorima, tako da se rasveta i grejanje unutar nje automatski podešavaju u realnom vremenu u skladu sa potrebama onih koji borave u njoj. Ne samo što će „Office 3.0“ obezbeđivati pogodan pristup udobnosti, već se može značajno smanjiti potrošnja energije.

„Danas se mnogo energije rasipa grejanjem ili hlađenjem praznih zgrada“, kaže osnivač CRA Carlo Ratti. „Sinhronizacijom potrošnje energije i ljudske prisutnosti unutar zgrade može se stvoriti održivija i odgovornija arhitektura - teoretski smanjujući potrošnju energije i do 40 odsto“.

„Office 3.0“ nije prvi ulazak firme CRA u „Internet of Things“. Njegov nedavno dizajniran „Lift-Bit“ modularni sistem sedišta omogućava korisnicima da prilagode visinu modula sebi koristeći svoj pametni telefon.. Kao što radi „Lift-Bit“, tako i „Office 3.0“ omogućava zgradi da se prilagođava potrebama pojedinaca.

Smešten u sedištu Agnelli Foundation u Torinu u Italiji, sistem će se zasnivati na podacima prikupljenim na nivou popunjenosti, temperature i koncentracije CO2 uz pomoć senzora instaliranih oko zgrade. Sistem upravljanja zgradom će tada podesiti osvetljenje, grejanje, klima-uređaj i biće omogućena rezervacija soba po potrebi.

Pomoću mobilne aplikacije, pojedinci će biti u stanju da postave svoju željenu temperaturu. Interni sistem pozicioniranja, koji u CRA opisuju kao sličan GPS, će potom pratiti korisnike dok se kreću oko zgrade i prilagođavati okolinu. Iz CRA karakterišu efekat kao nešto slično „termalnom balonu“ koji prati pojedinca.

Kada sistem prepozna da je soba prazna, postavljaju se uslovi da je soba u režimu mirovanja koji će pomoći da se uštedi energija. Sistem će takođe naučiti potrebe stanara zgrade tokom vremena i postaviti uslove koji se obično zahtevaju u određeno doba i na određenoj lokaciji.

Osim što se automatski prilagođava uslovima u zgradi, sistem će pružiti uvid u popunjenost različitih prostorija tokom vremena. Ova informacija tada daje obaveštenje kako kancelarija može biti rekonfigurisana kada je to potrebno. Pokretni stakleni zidovi, zavese koje apsorbuju zvuk i sklopive pregrade su uključene u dizajn za ovu posebnu svrhu i učiniće mogućim da se veliki otvoreni prostor promeni u niz manjih soba za sastanke, sa kontrolom temperature u svakoj od soba.

U firmi CRA kažu da će sistem biti otvoren i da će svatko biti u mogućnosti da razvije aplikaciju i softver u cilju proširenja funkcionalnosti na različit način. Radovi su započeti danas i trebalo bi da budu završeni početkom naredne godine.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


LEDVANCE2020-300X120-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...
Darko 14.03.2024.
Pa kad cveta mito i korupcija. Ako se to is...

;