INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Srpski paviljon po uzoru na brodski trup

02.06.2016. | Dezeen

Na Bijenalu arhitekture u Veneciji 2016. („Venice Architecture Biennale 2016“) unutrašnjost paviljona Srbije je „ispunjena“ vijugavom svetlo plavom strukturom koja podseća na brod i simboliše naporni pohod mladih arhitekata da nađu posao.

Pod nazivom „Heroic: Free Shipping“, postavka je delo mladih arhitekata iz Beograda: Stefana Vasića, Ane Šulkić i Igora Sjeverca.

Trio opisuje postavku kao „trenutak ukupne strasti i mladalačkog entuzijazma u otkrivanju sopstvene nesigurnosti“ vezane za teškoće pronalaženja posla na sadašnjem tržištu rada u oblasti arhitekture.

Trup koji čini unutrašnjost podseća na biblijsku priču o Nojevoj barci i napravljen je od iverice i orijentisanih vlaknastih ploča i premazan slojem ultramarin plave smole.

Zvuk „zveketanja“ klavijatura ispunjava prostor, dok je postavljeno 28 utičnica duž zakrivljenih ivica postavke - kao namera da se oda priznanje napornom radu arhitekata širom zemlje.

„Projekat „Heroic: Free Shipping“ stavlja arhitektonsku struku u fokus, izveštavajući iz sopstvenog iskustva u vezi s problematičnim savremenim društvenim položajem arhitekture i ukazujući na potrebu pronalaženja novih mogućnosti za delovanjem“, oni su rekli.

„Zajednički plovni put je predstavljen kao mogući izlaz iz sveprisutnog osećaja sistemskih sužavanja i anksioznosti.“

Hiljade prijava za posao i pisama za traženje zaposlenja su naslagani na ulazu u paviljon.

Oni ističu naizgled beskrajno stručno osposobljavanje i prakse koje arhitekte preduzimaju da bi uspele da dođu do stalnog radnog odnosa.

„Naš projekat odražava problematičan položaj mladih arhitekata u stručnim krugovima“, dodali su Vasić, Šulkić i Sjeverac.

„To baca svetlo na težinu sistema sa kojima se suočavaju i ističe odstupanje kao jedini prostor za dalje ostvarivanje u klimi hiper-povezivanja i nemilosrdne konkurencije, odupirući se apsolutističkom karakteru post-industrijskog kapitalizma.“

„Pod „herojskim“ sloganom za napredak, 20. vek je sanjao san o redefinisanju života kroz arhitekturu“, dodali su.

„To je izrodilo junake, koji su nestali kao pojedinci tokom vremena. Osim nekoliko divova, sada realnost vodi mnoštvo nepoznatih junaka. „Zlatni vojnici“ (soldiers of fortune), frilenseri, heroji jedan-na-jedan.“

Paviljon čini deo u okviru Bijenala arhitekture u Veneciji 2016. čiji je kustos-domaćin čileanski arhitekta Alejandro Aravena i trajaće do 27. novembra 2016. godine.

Aravena ima za cilj da podstakne arhitekte na rešavanje nekih od najznačajnijih globalnih pitanja, od ekonomskih i izbegličkih kriza do izgradnje uz pomoć robota.

Srpski paviljon se nalazi u Đardinu - jednom od dva glavna mesta Bijenala.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;