INFONET-468X60-BANNER

Prvi 3D štampani poslovni objekat na svetu

26.05.2016. | Adam Williams | Gizmag

3D tehnologija štampanja obećava revoluciju u arhitekturi u bliskoj budućnosti što omogućava projektantima da bukvalno kliknu i odštampaju složeni objekat po nižoj ceni i brže u odnosu na tradicionalne metode izgradnje. Još jedan korak napred u ovoj oblasti dolazi iz Dubaija, gde je nedavno završen projekat koji je pozdravljen kao prvi na svetu 3D-štampani poslovni objekat.

Prvi smo prijavili ono što se sada naziva „Kancelarija budućnosti“ („Office of the Future“) još 2015. godine. Uzimajući dimenzije od 250 kvadratnih metara, objekat se nalazi u okviru kompleksa Emirates Towers u Dubaiju i poslužiće kao potpuno funkcionalna kancelarija.

Veoma veliki 3D štampač dimenzija 6 x 36 x 12 m uradio je najveći deo posla, štampao je objekat istiskivanjem cementne mešavine sloj po sloj, na sličan način na koji su napravljene WinSun 3D-štampane kuće (WinSun je takođe bio uključen u ovaj projekat). Međutim, korišćeni su i neki dodatni manji mobilni 3D-štampači.

Bilo je potrebno 17 dana da se odštampa osnova objekta, ali je onda bilo potrebno vreme za završnu obradu i unutra i spolja. Iako se nije išlo po izvornim detaljima, čini se da je kao WinSun 3D-štampana kuća, objekat štampan u delovima na drugom mestu pre nego što su ga montirali dva dana na licu mesta. Mi smo posegnuli ka vladi Dubaija da pokušamo i prikupimo više informacija o ovom projektu.

Ne znamo budžet za projekat, ali iz vlade Dubaija kažu da je trošak radne snage prepolovljen u odnosu na to koliko bi koštalo kada bi se gradiio objekat slične veličine korišćenjem tradicionalnih metoda.

Radna snage je uključivala jenog člana osoblja koji je pratio rad štampača, sedam ljudi je radilo na postavljanju komponenti objekta, a 10 električarara i drugih stručnjaka je radilo na tehničkim pitanjima, kao što su npr. postavljanje električnih instalacija u zgradi.

Projekat „Kancelarija budućnosti“ („Office of the Future“) je deo šireg plana „guranja“ Dubaija i Ujedinjenih Arapskih Emirata da postanu svetski lideri u 3D-štampanju. Fokusirani su na građevinarstvo, medicinske proizvode i proizvode široke potrošnje.

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;