INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Akustična obloga koja apsorbuje zvukove niskih frekvencija

02.03.2016. | Colin Jeffrey | Gizmag

Apsorbovanje zvukova niskih frekvencija je veliki posao, odnosno velika stvar. Akustični sistemi za apsorbovanje zvukova zahtevaju velike rezonantne šupljine sa velikom količinom čvrstog materijala za prigušivanje zvukova i značajan prostor da bi radili i bili efikasni. Prema tome sistemi za zvučnu izolaciju koji se koriste u studijima i gluvim sobama zauzimaju puno prostora. Međutim, sada su naučnici nakon dugog razmišljanja dizajnirali spiralne obloge koje ne samo da potpuno apsorbuju zvukove niskih frekvencija, već čine i mali deo tradicionalnih zvučno-apsorbujućih sistema.

Mnogi standardni rezonantni akustično-apsorbcioni sistemi rade po principu prigušivanja zvučne energije pomoću unutrašnjih membrana iza perforirane ploče koja efikasno smanjuje energiju talasa na njegovom putu a zatim ga upućuje u rezonantnu frekventnu komoru gde je dozvoljeno da se rasipa. Talasna dužina zvuka na niskim frekvencijama (oko 200 herca ili niža), je međutim takva da tradicionalni akustični amortizeri moraju biti fizički veliki da rezonuju i ublaže buku na tim frekvencijama.

Da bi ovo rešili, istraživači u francuskom Nacionalnom centru za naučna istraživanja (French National Centre for Scientific Research (CNRS)) i na Univerzitetu na Loreni (University of Lorraine) dizajnirali su materijal, pod-minijaturni akustični apsorber sa perforiranom centralnom pločom koja usmerava dolazne akustične talase da putuju kroz unutrašnje spiralne kanale. Uprkos ukupnoj debljini samo se 1/223 talasne dužine zvuka apsorbuje, i uređaj efikasno uspeva da poveća ukupno širenje dužine dolaznih zvučnih talasa, smanji brzinu zvuka i stvori visok akustičan indeks prelamanja za efikasno raspršivanje zvučne energije.

Takav izuzetno mali uređaj koji je u stanju da apsorbuje tako niske frekvencije je moguće napraviti zato što se spiralne komore akustičnog induktivnog otpora – u suštini, suprotstavljaju protoku zvuka kroz materijal – povezujući otpor sa ulaznim otvorom. Kao rezultat toga, sva akustična energija se prenosi na komoru bez refleksije, i na taj način se potpuno apsorbuje energija talasa.

„Glavna prednost je debljina duboko-podtalasnog amortizera, što znači da se možemo baviti veoma niskim frekvencijama – odnosno veoma velikim talasnim dužinama – sa ekstremnim smanjenjem veličine strukture“, rekao je Badreddine Assouar, glavni istraživač u CNRS-u u Nansiju u Francuskoj.

Istraživači sugerišu da primena njihove obloge može da dovede do usklađene amplitude (efikasna zvučna „glasnost“) i uređaja za menjanje faza pogodnog za upotrebu u specijalizovanim akustičnim tehnikama, kao što je korišćenje zvuka kod pokretanja i manipulacije česticama. Assouar i njegov tim nameravaju da razviju proces izrade uzorka sa 3D štampanjem i sprovedu naknadnu analizu učinka kako bi se utvrdila dalja praktična primena sistema.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


AUSTROTHERM-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


TRITONEX
TRITONEX
KRAGUJEVAC
tritonex.rs

BAUMIT
BAUMIT
BEOGRAD-KALUĐERICA
www.baumit.rs

ILGRAD
ILGRAD
BEOGRAD-PINOSAVA
www.ilgrad.rs

ISOMAT
ISOMAT
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.isomat.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;