INFONET-468X60-BANNER

FarmedHere - vertikalna farma

01.02.2016. | Stu Robarts | Gizmag

Američki grad Luivil (Louisville) u državi Kentaki treba da postane dom velike nove vertiklane farme. Objekat i postrojenja „FarmedHere“ će biti deo nove zajednice „West Louisville FoodPort“ gde će svi poslovi biti orijentisanih na hranu i nalaziće se na 9,7 ha. Tamo će se uzgajati mikro zelenilo (microgreens), biljke i povrće.

Nova farma će pokrivati površinu od 5.574 m². To će je činiti manjom od „AeroFarms“ postrojenja smeštenog u Njuarku (Newark) u Nju Džersiju (New Jersey) koje se nalazi na 6.410 m², i za koje se u jednom trenutku tvrdilo da je najveće na svetu dok je „FarmedHere“ na svojih 8.361 m² u Čikagu sada trenutno najveća zatvorena vertikalna farma u Severnoj Americi.

Ipak, „FarmedHere“ očekuje da će nova farma da pomogne „Louisville FoodPort“-u da postane „jedan od najtransformisanijih urbanih reinvestirajućih projekata decenije.“  Planiraju da zaposle 40 novih radnika iz lokalne oblasti, gde očekuju da će mnogi biti veterani i zaposleni iz druge šanse. Pored toga, postrojenje će doprineti ispunjenju svojih kompanijskih dugoročnih ambicija.

„Ova nova lokacija će nas dovesti korak bliže postizanju našeg cilja izgradnje vertikalne farme u 18 gradova širom zemlje i hranjenju 75 odsto stanovnika SAD-a“, rekao je Matt Matros direktor kompanije „FarmedHere“ u svom saopštenju. „Sa prognozom da će do 2050. godine na Zemlji živeti  9,6 biliona ljudi, alternativni oblici poljoprivrede postaju važniji, naročito u urbanim sredinama gde je odgovarajuće obradivo zemljište ograničeno.“

Zatvoreni objekti „FarmedHere“ su pod kontrolisanom sredinom koja koristi energetski efikasno LED osvetljenje za proces rasta i uzgoja. Oni kažu da se obrne 15  puta više ciklusa biljnih kultura nego što se to uradi na tradicionalnim poljoprivrednim gazdinstvima svake godine i da se uz to koristi 97 odsto manje vode.

Farma u Luivil-u će primiti 10 redova vertikalnih „kreveta“ za rast, kao i namenski prostor za sortiranje i pakovanje mikro zelenila (microgreens), biljaka, salata i hrane za bebe, između ostalih proizvoda. U „FarmedHere“ kažu da će obezbediti za 18,2 miliona ljudi koji žive u krugu od 200 milja pristup sveže ubranim namirnicama tokom cele godine koje poseduju USDA sertifikat o organskim i bezpesticidnim proizvodima.

Očekuje se da će izgradnja „West Louisville FoodPort“-a početi u avgustu ove godine.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;