INFONET-468X60-BANNER

Projekat za najveću zgradu od drveta u Njujorku

30.12.2015. | Dezeen

SHoP Architects je projektovao 10-spratnu stambenu kulu na Menhetnu koja bi trebalo da bude najviša zgrada na svetu od drvene konstrukcije.

Zgrada nazvana „475 West 18th Street“, je planirano da bude u okrugu Chelsea. Projekat je njujorške firme ShoP u saradnji sa inženjerskom firmom Arup i firmom za životnu sredinu Atelier Ten.

Zgrada je postavljena nasuprot „High Line“, popularnog parka na uzvišici koji je podstakao gradnju u toj oblasti. Projekti Zahe Hadid, Normana Fostera, Kohn Pedersen Foxa i ostalih arhitekti su trenutno u toku u ovom okrugu.

ShoP-ova zgrada će sadržati 15 apartmana sa dve, tri ili četiri spavaće sobe – koje će biti odvojene drvenim konstrukcijama.

„Da bi se proslavila jedinstvena priroda projekta, drvena konstrukcija će bila izložena po potrebi da pokaže svoju prirodnu lepotu i snagu.“, rekli su iz njujorške firme, koji su takođe projektovali super-visoke kule na Menhetnu i u Bruklinu.

„Upotreba drugih proizvoda od drveta će pomoći u ostvarivanju ambicioznih ciljeva vezanih za projektovanje, izgradnju i funkcionisanje.“

Drvo preuzima ulogu arhitektonskog materijala za 21 vek u odnosu na čelik i beton, gde nove vrste modifikovanih drvenih materijala arhitektama omogućavaju da grade više i bolje.

ShoP-ova zgrada je namenjena da služi kao model u građevinarstvu pokazujući inovativni pristup izgradnji odstupajući od tipičnog, odstupajući od ograničenih paleta materijala i sistema dostupnih za visokogradnju.

To će biti prva zgrada u Njujorku koja koristi savremene masivne drvene konstrukcije i najviša u gradu koja će imati drvenu konstrukciju. Ovaj projekat tek treba da dobije odobrenje za izgradnju.

Cilj tima projektanata i dizajnera je da dobiju „LEED Gold“ sertifikat za izgradnju, a uz to i da se ostvari viši nivo održivosti.

„Kao obnovljiv materijal, drvo takođe zadržava ugljenik – oko jedne tone ugljenika po kubnom metru – što pruža dizajnerima dodatno zadovoljstvo i daje im novu alatku sa kojom mogu da eksperimentišu.“, rekli su u ShoP-u.

U septembru je zgrada „475 West 18th Street“ proglašena za jednu od dva pobednika i dobila nagradu „America's first Tall Wood Building Prize“ koju daje Ministarstvo poljoprivrede u saradnji sa Softwood Lumber Board i The Binational Softwood Lumber Council.

Drugi pobednik je bio 12-spratni projekat firme Lever Architecture u Portlandu u Oregonu.

Firme koje su se prijavljivale za nagradu su bile dužne da dostave projekte za zgrade koje su visoke najmanje 24 metara i obuhvataju  drvo ili drvo kompozitnu tehnologiju.

Nagradni fond od 3 miliona su podelile dve firme i on je bio namenjen istraživanju korišćenja modifikovanog drveta ili veštačkih kompozita u visokogradnji.

Ostali projekti visokih ili srednjih zgrada napravljenih od drvene konstrukcije su počeli da se pojavljuju u poslednjih nekoliko godina, što su arhitekti nazvali početkom „drvenog doba“. Stručnjaci kažu da drvo može biti jeftinije i održivije od standardnih čeličnih i betonskih sistema.

U martu je švedska firma Tham & Videgård Arkitekter predstavila zaredom planove visokih stambenih blokova izgrađenih od drveta koji će biti kao tornjevi u staroj luci u Stokholmu.

U toku su i planovi na izgradnji 84 metara visokog nebodera u Beču. Pod nazivom „HoHo Vienna“, kula je dizajnirana od strane tima u koji je uključena i lokalna arhitektonska firma Rüdiger Lainer and Partner.

Tokom 2013. godine skandinavska firma CF Møller iznela je predlog za drveni neboder „Wooden Skyscraper“ – drveno oivičenu kulu u Stokholmu. Ona je osvojila nagradu na konkursu za dizajn i plan je da bude izgrađena do 2023. godine.

CF Møller predviđa povećanje korišćenja drvenih struktura u visokogradnji. „Glavni razlog što drvo nije više korišćeno je što beton i čelik imaju veći udeo na tržištu.“, rekao je jedan arhitekta za Dezeen. „Međutim, sada je u građevinarstvu počela da se uzima u obzir odgovornost za životnu sredinu.“

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;