INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Nova najviša zgrada na svetu će se graditi u Iraku?

25.11.2015. | Dezeen

Kompanija AMBS Architects je nedavno predstavila svoj predlog izgradnje sledećeg najvećeg nebodera na svetu, koji bi bio smešten u iračkoj provinciji Basra i koji bi, sa svojih 1,152 metra prestigao „Kingdom Tower“ i „Burj Khalifu“.

Sastavljen od četiri povezane kule, „The Bride“ toranj će imati ukupno 230 spratova, a na samom vrhu će se nalaziti antena visoka 188 metara.

Na taj način će ova struktura biti za 152 metra viša od planirane visine tornja „Kingdom Tower“, projektovanog od strane Adriana Smita i Gordon Gill Architecture, koji je trenutno u izgradnji u Saudijskoj Arabiji.

Titulu najviše zgrade na svetu trenutno nosi „Burj Khalifa“, neboder u Dubaiju, visok 830 metara i projektovan od strane Smita i Gila u vreme dok su radili u firmi SOM.

Toranj „Bride“ će biti opasan zastakljenom nadstrešnicom sa južne strane, koja će poput nekog vela pružati hladovinu obližnjim zgradama i javnim prostorima.

Ostale tri kule u sklopu celog kompleksa biće visoke 724, 484 i 61 metara.

Basra se nalazi na jugu Iraka i ubrzano prerasta u pravi poslovni centar. Sama zgrada je nazvana prema naselju koje se nalazi u provinciji: „Bride of the Gulf“ (Nevesta zaliva).

Firma svoj neboder opisuje kao „prvi vertikalni grad na svetu“, dodajući da to neće biti samo najviša struktura na svetu već će načiniti novi proboj u svetu inžejeringa i vertikalnog transporta.

„Nevesta“ je projektovana tako da sadrži poslovni prostor, hotele, stambeni prostor, prostor komercijalnog tipa, razne parkove i bašte, pa čak i sopstvenu železničku mrežu koja će pokrivati prostor od 1.550,908 metara kvadratnih.

„Suprotno od tradicionalnih nebodera, ’Nevesta’ će biti mesto u kojem će svi moći da uživaju, a ne samo oni koji tu žive i rade,“ saopštili su iz firme.

Probijajući granicu od 600 metara visine, ovaj toranj će, nakon izgradnje moći da se svrsta u „mega visoke“. Neboderi koji prelaze 300 metara su poznati kao „super visoki“.

„Super-visoki tornjevi se doživljavaju kao objekat u daljini,“ kažu iz AMBSa. „Strano telo koje je ubačeno u sred grada, odvojeno od urbanog okruženja. ’Nevesta’, sa druge strane, će biti koncipirana kao grad za sebe, kako vertikalno tako i horizontalno.“

„U njemu će moći da uživa na hiljade ljudi, na najrazličitije načine, unutra, spolja, na njemu, ispod njega,“ dodaju projektanti. „Od šetnje širokim parkovima i promenadama u prizemlju, do uživanja u ručku ili kupovini na visini od nekoliko stotina metara nadmorske visine.“

Građevina će biti izgrađena po principu net-zero struktura, tj. biće izgrađena tako da proizvodi onoliko energije koliko će joj biti potrebno u radu. Za sada, datum početka izgradnje nije definisan.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;