INFONET-468X60-BANNER

Instalacija koja oponaša okruženje u kom se nalazi

30.10.2015. | Nick Lavars | Gizmag

Mnogobrojni parkovi grada Melburna u Australiji nude pregršt raznog drveća ispod kojih se može uživati tokom letnjih večeri, ali ovaj novitet u gradskim baštama nudi sasvim novi pogled kada je u pitanju opuštanje u parku. U pitanju je nedavno konstruisana struktura pod nazivom „MPavillion“, koja je smeštena u centralnom delu umetničkog dela grada i koja se sastoji od nadstrešnice u formi providnog lišća koje emituje zvuk i svetlost, oponašajući pokrete koji se odvijaju u šumi njišući se na povetarcu.

Otvoren ranije ovog meseca, „MPavillion“ će poslužiti kao mesto okupljanja za razne događaje kao što su tribine, radionice, performansi, umetničke instalacije itd. Tvorac ove ideje, nagrađivana britanska arhitektkinja, Amanda Levet je imala za cilj „stvaranje svojevrsne senzacije u vidu šumskog baldahina u samom centru grada, koji će služiti brojnim događanjima“.

Rezultat ovoga jeste dizajn parkovskog paviljona koji se sastoji od tankih, polu-transparentnih latica koje emituju kako zvuk tako i svetlo, poduprte velikim brojem tankih vlakana ugljenika koje se povijaju na vetru. Sve ovo zvuči prilično jednostavno, zar ne? Pa, kako bi ova futuristička šuma mogla da se realzuje, australijska kompanija MouldCAM je morala biti kreativna u svom poslu.

„Zamisao arhitektkinje je šumska nadstrešnica koja stvara interakciju sa vetrom,“ objašnjava Ričard Halverson, menadžer projektant firme MouldCAM. „Morali smo da se pobrinemo za praktičnu stranu ovog projekta, gledano iz ugla inženjeringa. Najteži deo projekta bila je snaga koja je potrebna kako bi latice ostale na svom mestu, kako ne bi pale na zemlju, a istovremeno održavajući svoju transparentnost.“

Sa laticama debljine svega nekoliko milimetara i prečnika čak i do pet metara, inženjeri su morali pronaći lukav način za rešavanje pitanja balansa kako bi se održao integritet strukture, a u isto vreme omogućio željeni svetlosni efekat. Ovo ih je navelo na potragu za nekim naprednim kompozitnim materijalima koji bi mogli ponuditi i transparentnost i krutost koja se zahteva.

„Preuzeli smo koncept iz industrije za izradu daski za surfovanje,“ kaže Halverson. „Za te daske se koristi dosta providne smole, tkanina i fiberglasa kako bi se na daske naneo spoljni zaštitni i dekorativni omotač. Ovo je bila početna tačka. Na kraju smo završili spajajući aeronautiku i industriju za izradu daski za surfovanje, čime smo pomerili granice izrade kompozitnih materijala.“

Kako bi sprečili neželjeno opuštanje i padanje latica, takođe su uključili i jedan inovativni element pod nazivom carbon toes (ugljenični prsti). Izgledom poput najlona za pecanje, tanke niti ovog materijala su postavljene u centar svake latice, odakle se šire prema ivicama, čime im pružaju dodatnu čvrstoću koja je potrebna za očuvanje njihovog oblika.

Uspravna ugljenična vlakna koja podržavaju nadstrešnicu su šuplja, čime se žicama koje su unutra sprovedene omogućava da dopru do sakrivenih zvučnika i LED sijalica, napajajući ih strujom. Sa zalaskom Sunca svake večeri, deo svakodnevnog rituala postaje i emitovanje kombinacije nežnih, umirujućih zvukova udaraljki i igre LED svetiljki različitih boja i oblika.

U toku narednih nekoliko meseci, „MPavillion“ će ugostiti brojnu publiku. Ugnježden na bujnoj obali parka Queen Victoria Gardens, tek nekoliko minuta udaljen od gradskog centra, ova jedinstvena instalacija će zasigurno privući pažnju kako lokalaca, tako i brojnih prolaznika i turista.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;