INFONET-468X60-BANNER

Energetski efikasna, montažna, održiva i pasivna kuća

27.10.2015. | Stu Robarts | Gizmag

Energetska efikasnost, montažna gradnja, održiva arhitektura i pasivan dizajn predstavljaju trendove koje rado pratimo. Ipak, retko se može videti kombinacija svega navedenog kao što je to u slučaju kuće koju je projektovao arhitektonski biro Dom Arquitectura – „Wood Studio House“.

Kuća je izgrađena na jednoj padini u gradu Sant Kugat del Valjes u Španiji, a ima 76m². Iako malih dimenzija, ova kuća sadrži dosta inteligentnih dizajnerskih rešenja. Za početak, postavljena je tako da iskoristi najviše što može od samog prostora na kome se nalazi, kao i klime tog područja. Na krovu poseduje fotonaponske panele kako bi se smanjila potreba za snabdevanjem struje putem elektromreže.

Deo kuće okrenut prema južnoj strani je pravougaonog oblika i jedna je od dužih strana kuće, na kojoj je postavljeno dosta otvora kako bi do unutrašnjosti doprlo što više sunčeve svetlosti tokom zime. Pametno postavljeni štitnici od Sunca na otvorima u isto vreme pružaju zaštitu od direktne sunčeve svetlosti tokom leta, dok prozori sa niskoemisionim staklima pomažu tokom zime.

Na severnoj strani kuće nalazi se nekoliko otvora, za koje iz Dom Arquitectura-e objašnjavaju da razlike u temperaturi i pritisku između južnog i severnog dela kuće zapravo pomažu u stvaranju prirodne unakrsne ventilacije. Ventilacija je, takođe, olakšana time što je kuća izdignuta uz pomoć betonskih stubova i čeličnih greda, što omogućava kretanje vazduha između nižih delova.

Ovaj prostor ispod kuće, pored toga što pomaže u ventilaciji, daje odličan prostor i za skladištenje vode. Sedam rezervoara u koje može biti smešteno ukupno 10 kubnih metara vode, instalirano je ispod kuće. Voda koja se skladišti u ovim rezervoarima se skuplja sa krova, a može se koristiti za zalivanje travnjaka i navodnjavanje bašte. Pored ovog, interesantno je i to da postoji košnica za proizvodnju meda.

Veći deo konstrukcije ove kuće izgrađen je koristeći prefabrikovane drvene elemente. Enterijer je izrađen od troslojne šper ploče i borovine, dok je spoljašnjost izrađena od drveta jele tretirane u autoklavu. Svo iskorišćeno drvo potiče iz katalonskih Pirineja, i nosi oznaku da potiče iz šume koja ima akreditaciju za održivo upravljanje šumom.

Upotreba drveta u izgradnji kuće, pomaže i kod izolacije, s obzirom da drvo ima nisku toplotnu provodljivost. Dodatno, prirodna biorazgradiva vlakna od drveta koja se koriste za izolaciju su postavljena oko cele kuće.

Ostali materijali koji su bili korišćeni u izgradnji takođe potiču iz okoline, što je doprinelo smanjenju ukupne cene transporta, ali i osiguralo da materijali sa niskom emisijom ugljenika u budućnosti budu ponovo iskorišćeni.

„Wood Studio House“ je izgrađena ranije ove godine. Na sledećem videu možete pogledati kako je tekla njena izgradnja.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;