Da li će ovakav pešački most povezivati Menhetn i Džerzi?

15.10.2015. | Adam Williams | Gizmag

Menhetn (Njujork) nije toliko udaljen od grada Džerzija, ali zbog reke Hadson kretanje između ova dva mesta obično zahteva ili relativno zaobilazni put ili korišćenje prevoznog sistema PATH (Port Authority Trans-Hudson). To bi se uskoro moglo promeniti ako bi se realizovao predlog spajanja ove dve obale pešačkim mostom.

Nazvan „Liberty Bridge“ (ne treba mešati sa istoimenim mostovima u Pitsburgu i Mičigenu), projekat je smišljen od strane jednog stanovnika Njujorka, Kevina Šejna, dok je sa svojim prijateljima uživao u festivalu Jersey City BBQ. Kako bi svoju ideju preradio i eventualno realizovao, udružio se sa arhitektonskim biroom iz Džerzija, Jeff Jordan Architects.

Njihov predlog se sastoji iz pešačkog mosta sa trakama za bicikliste, koji bi bio dugačak skoro 1,5km i visok bar 60m kako bi brodovi mogli prolaziti ispod njega. Iskoristio bi postojeći nasip Železnice Pensilvanija u Džerziju, sa jedne strane i južni deo Menhetna – park „Battery“, sa druge.

Autori projekta zamišljaju most na kojem bi postojalo nekoliko ruta, uključujući staze na nižim nivoima koje bi bile zaštićene od lošeg vremena kao i više nivoe za uživanje u toplim i sunčanim danima. Pored toga, predviđeni su i besplatan internet, prodavnice, kafići, ali i travnate površine i klupe, dok bi liftovi i rampe bili korišćeni za dolazak i odlazak sa mosta te kretanje između nivoa. Dodatno, struja na mostu bi se dobijala putem solarnih panela i vetrenjača koje bi tu bile postavljene. Ipak, dug je put dotle.

„Ovo je i dalje samo početak neverovatnog izazova da most Liberty Bridge postane stvarnost,“ objašnjavaju autori. „Kevin će o celom procesu obaveštavati ljude na svom blogu, i biće mu potrebna podrška svih – zajednice, prijatelja, političara, finansijskih moćnika, raznih agencija i mnogih drugih kako bi ostvario ovaj cilj.“

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Ovo je predivno, Koliko god se držali priro...
Ja 02.10.2018.
Zaboravili su samo jednu sitnicu TERMITI�...
Ljiljana 16.09.2018.
Gde pronaci ovakvo kamenje? Imate li prepor...
Zoran Ciric 10.09.2018.
Lepo to zvuci nekome ko nema veze sa poslom...
emi 10.09.2018.
ovaj zakon ce verovatno sredinom veka biti ...