INFONET-468X60-BANNER

Novi stadion u Atlanti nosiće naziv „Mercedes-Benz“

28.08.2015. | Architect

Novi stadion u Atlanti (SAD), čija izgradnja je trenutno u toku, biće nazvan „Mercedes-Benz“. Projektovan od strane kompanije „HOK“, stadion je prvobitno nosio naziv „Novi stadion Atlante“, a njegova izgradnja započela je u maju 2014. godine. Kako je najavljeno, stadion bi trebalo da bude zvanično otvoren 2017. godine, nakon čega će postati dom ragbi timu „Sokolovi Atlante“ i fudbalskom timu „Ujedinjena Atlanta“.

Dizajn novog stadiona u Atlanti predstavlja izvanredno mesto za fanove sportskih manifestacija, ali i bitan arhitektonski spomenik za ovaj grad.

Krov koji se uvlači jedan je od elemenata u dizajnu ovog stadiona koji je sve samo ne tradicionalan. Ideja koja je vodila arhitekte je oblik sokolovih krila (referenca na „Sokolovi Atlante“), pa je tako zamišljeno da krov poseduje osam panela u obliku trougla koji obavijaju stadion i unisono se pomeraju svaki na svojoj šini. Ovaj sistem omogućava krovnom pokrivaču da se otvara i zatvara poput blende na fotoaparatu. Takođe, u zavisnosti od vrste spoljašnje rasvete, moguće je menjati sam izgled fasade koja je transparentna.

Unutrašnjost stadiona navijačima nudi raznolik sadržaj. Širok izbor opcija za sedenje daje mogućnost kupovine različitih vrsta ulaznica ali i drugih pogodnosti. HD ekran sa uglom posmatranja od 360 stepeni koji je ugrađen u krov, pruža gledaocima užitak posmatranja svega što se dešava na terenu, u svakom trenutku, bilo gde da se nalaze. Druge pogodnosti uključuju i prostoriju sa barom dugim 90m i prozorom od poda do plafona sa pogledom na centar Atlante.

Stadion je projektovan tako da bude fleksibilan i da se, u zavisnosti od situacije, brzo rekonfiguriše kako bi odgovorio na potrebe onih koji ga koriste, bili to ragbi ili fudbalski timovi. Sedišta koja se uvlače okružuju teren unutar stadiona i omogućavaju navijačima da  tokom igre budu bliže samoj „akciji“, dok brojne platforme širom stadiona pružaju fleksibilne mogućnosti timovima i njihovim sponzorima za prikazivanje reklama i drugog sadržaja.

Pored toga što će imati ulogu „sidra“ za turistički i zabavni deo centra Atlante, stadion će takođe biti i katalizator promena u svom okruženju. Fokus tima koji je projektovao stadion je održivi dizajn, što se širi i na zajednicu, stvaranjem urbanih farmi i otvorenih prostora za rekreaciju.

Kompanija „HOK“ na ovom projektu sarađuje i sa drugim firmama poput „tvsdesign“, „Goode Van Slyke Architecture“ and „Stanley Beaman & Sears“.

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;