INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Energetski efikasna kuća u Sijetlu dobija sertifikat Emerald Star

19.08.2015. | Stu Robarts | Gizmag

Nova kuća u Sijetlu može se opisati kao kuća koja je izgrađena korišćenjem najnovijih tehnologija u oblasti zelene gradnje, obnovljivih izvora energije i recikliranih materijala. Dizajnirana od strane kompanije „Dwell development“, ova kuća biće izgrađena prema Built Green programu.

Program Built Green nastao je sa namerom da postavi standarde kada je u pitanju zaštita okoline i korišćenje prirodnih materijala, energetska efikasnost, korišćenje vode i kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru. Prema ovom programu, izgrađene kuće se ocenjuju dodeljivanjem sertifikata: 3-Star, 4-Star, 5-Star i Emerald Star (Smaragdna Zvezda).

Kuće kojima je dodeljen sertifikat „Smaragdna Zvezda“ moraju da postignu nultu potrošnju energije kada je u pitanju stvaranje električne energije korišćenjem obnovljivih izvora poput Sunca ili vetra, da koriste 70 odsto manje vode nego što jedna „obična“ kuća koristi te da budu sigurni da 90 odsto drveta koje se koristi u izgradnji potiče od recikliranog materijala ili da poseduje FSC sertifikat. Takođe se mora dokazati i da je kvalitet vazduha u kući na najvišem nivou.

Kuća od 206m2 koju je kompanija „Dwell development“ izgradila u Sijetlu, još uvek čeka na sertifikat, a iz kompanije kažu da očekuju da će dobiti ovu najvišu moguću ocenu. Ukoliko kompanija dobije sertifikat „Smaragdna Zvezda“, biće to 100. po redu sertifikat „Smaragdna Zvezda“ koji je ta kompanija dobila.

Ono što karakteriše ovu kuću i zbog čega su njeni tvorci sigurni da će dobiti zasluženu nagradu Built Green programa jeste način njene izgradnje.

Krov i položaj prozora na kući postavljeni su tako da sunčeva svetlost bude maksimalno iskorišćena, a da ne narušava estetski izgled kuće. Struja se dobija putem fotonaponskog sistema od 6,6kW koji je postavljen na krovu, a kompanija očekuje da će uskoro dobiti i potvrdu za svoj status nulte potrošnje energije.

Unutrašnjost kuće karakteriše sistem za klimatizaciju koji ustajao vazduh iz prostorija izbacuje, a ubacuje svež vazduh spolja i koji takođe pomaže održavanju temperature u kući. Efikasna toplotna pumpa koristi 1kW struje za 4,5kW toplotne energije, za koju iz „Dwell development“ kažu da je sistem koji koristi 78 odsto manje struje u odnosu na tradicionalne sisteme dobijanja tople vode.

Izolacija kuće i njeni drveni ramovi na vratima i prozorima, dizajnirani su tako da hermetički zatvaraju otvore i time maksimalno umanjuju toplotne i zvučne propuste.

Drvo koje je korišćeno za samu konstrukciju kuće poseduje FSC sertifikat dok je spoljašnji zid kuće izgrađen korišćenjem recikliranog drveta. Krov je izrađen korišćenjem trošnih čeličnih panela koji pružaju i zaštitu od kiše, a dobijenih iz fabrike konzervi iz Oregona, SAD. Kada su u pitanju pločice, kuhinjski elementi i slično, oni pak potiču od lokalnih proizvođača koji pri izradi svojih proizvoda koriste reciklirani materijal.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;