INFONET-468X60-BANNER

„Casa Meztitla“ odaje počast obližnjem Astečkom hramu sa svojim vulkanskim zidovima

13.07.2015. | Dezeen

Arhitektonski biro EDAA iz Meksiko Sitija je projektovao ovu rustičnu zgradu od vulkanskog kamena kao vikendicu za stariji par, uklapajući poglede na obližnji drevni Astečki hram u novu strukturu.

Planinski dom sa kamenim zidovima u Meksiku ima velika staklena vrata koja se rotiraju sa zidova i otvaraju prema okolnom pejzažu, mešajući novo i staro, otvoreni i zatvoreni prostor.

Kuća se nalazi u podnožju planine Teposteko u Meksiku, koja se smatra svetim mestom od strane meštana i posetilaca El Teposteko nacionalnog parka. Arhitekte su izabrale vulkansko kamenje za izradu zidova kuće i uparili novu strukturu sa tonovima pejzaža. Velike staklene površine su u kontrastu sa teškim zidovima i zamagljuju liniju između unutra i spolja.

Blago ukopana dnevna soba u obliku slova L je okružena sa baštenskim prostorima i nudi fantastične poglede na prirodu. Staklene površine sa čeličnim ramom se rotiraju od zidvoa i omogućavaju pristup udobnim baštenskim prostorima.

Uzimajući u obzir da se parcela nalazi u vlažnoj sredini sa obilnim padavinama, arhitekte su inkorporirale dva rezervoara za kišnicu u svoj projekat.

„Ova strategija sakupljanja kišnice hvata svaku kap kiše koja dodiruje kuću, koristi je na različite načine, i ne dopušta traćenje ni jedne kapi“, objašnjavaju arhitekte iz biroa EDAA.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


XELLA-300X250-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;