INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Dubai planira prvu na svetu 3D štampanu poslovnu zgradu

03.07.2015. | Gizmag

Ujedinjeni Arapski Emirati vole da budu prvi na svetu kada je reč o neverovatnim podvizima gradnje i tehnologije, a arhitektura u Dubaiju konstantno probija granice mogućeg. Najviša zgrada na svetu već nadgleda Dubai, a sada gradski zvaničnici planiraju gradnju prve na svetu u potpunosti 3D odštampane poslovne zgrade! To je kul, prostorno odgovorna struktura koja će uštedeti mnogo novca na građevinske troškove i otpadne materijale.

Za gradnju poslovne zgrade će biti potrebno samo nekoliko nedelja. Cela struktura neće biti toliko velika u pogledu obima, sa površinom od samo 186 metara kvadratnih, ali ona će biti ogromna za istoriju 3D štampe!

Zgrada će biti prva na svetu u potpunosti funkcionalna 3D odštampana poslovna zgrada, i smeštaće operativni štab za nedavno otvoreni Muzej budućnosti, koje je smešten u neposrednoj blizini gradilišta i, takođe, poseduje 3D štampane komponente.

Poslovna zgrada će biti štampana u sloj po sloj uz pomoć 3D štampača visokog 6 metara, a zatim sklopljena na licu mesta. Štaviše, sav namešta, instalacije, detljai i konstruktivne kompnente će takođe biti 3D štampane, što će ovaj poduhvat načiniti najambicioznijim projektom 3D štampanja u arhitektonskoj istoriji.

Iako je 3D štampana tehnologija gradnje još uvek novitet, mnogi u građevinskoj industriji se raduju primeni 3D štampe radi ubrzavanja vremena građenja, smanjenje troškova i materijala, kao i otpada. Vreme gradnje može biti smanjeno za čak 50 do 70 odsto, dok 3D štampanje može da smanji troškove radne snage od 50 do 80 odsto. Ove tehnike takođe mogu da eliminišu do 60 odsto građevinskog otpada, što čini 3D štampu ekološki održivom alternativom tradicionalnim metodama gradnje.

Gradski zvaničnici nisu najavili kada će početi 3D štampanje poslovne zgrade, ali pošto je za ceo proces potrebno samo nekoliko nedelja, nadamo se da ćemo uskoro čuti više o ovome.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;