INFONET-468X60-BANNER

Kulturni centar Onu u Francuskoj imitira lokalnu pokrivenu pijacu

18.06.2015. | Arch Daily

Kulturni centar Onu sa kosim krovom je projekat arhitektonskog biroa Architecture Patrick Mauger, i predstavlja razigranu novu strukturu koja podseća na oblik obližnje pokrivene pijace.

Smešten na brdu u centru francuskog grada Onu, kulturni centar se otvara ka javnom trgu koji je okružen sa lokalnom tradicionalnom arhitekturom. Višenamenski kompleks smešta javnu biblioteku, sale za sastanke, centar za penzionere, kao i dvorane za ples i gimnastiku.

Kulturni centar je malko uvučen od uličnog fronta i obložen u betonski omotač visokih performansi i staklenim zidom-zavesom, što zajedno smanjuje korišćenje energije u objektu uz održavanje komfornih unutrašnjih temperatura. Kako bi se smanjila energetska zavisnost, arhitekte su postavile solarne panele duž linije krova, a zgrada se greje uz pomoć toplotne pumpe.

Unutra, masivna staklena fasada ispunjava enterijer sa prirodnim osvetljenjem. Prizemlje smešta veliki lobi i prostor za sastajanje, kao i centar za penzionere, adolescentski centar za druženje, flekisibilne učionice i prostore.

Prvi sprat duple visine smešta impresivnu multimedijalnu biblioteku, zajedno sa čitaonicama, udobinim nameštajem, kao i kompjuterskim stolovima. Staklena fasada prati uglove kosog krova, pružajući neprekidne poglede na grad ispod.

Ugaona krovna nadstrešnica se proteže van linija objekta, štiteći enterijer od direktnih sunčevih zraka, stvarajući takođe zaštićenu zonu duž javnog trga ispred. Drugi sprat smešta kancelarije za osoblje i sale za sastanke.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;