INFONET-468X60-BANNER

Drvena kuća izgrađena u padini s pogledom na Oslo

18.06.2015. | Dezeen

Drvetom obložena kuća Linebo je delo arhitektonskog biroa Schjelderup Trondahl Arkitekter koje nadgleda surovi norveški pejzaž nedaleko od Osla. Smeštena na vrhu brda na ivici grada, trospratna kuća je smeštena u padinu brda, sa zemljom koja deluje kao izolator i noseći element. Sa velikim brojem prozora različitih veličina na fasadi, kuća Linebo je projektovana tako da pruži različita stambena iskustva i pruži poglede na okolinu.

Na pola puta između urbanog norveškog glavnog grada i kilometara šume se nalazi kuća Linebo koja se izdvaja sa svojom fasadom od tamnog drveta, koje je tretirano sa uljem i ugljenisano tako da istakne prirodne čvorove i linije drveta.

Prednji i zadnji deo kuće ima slične fasade, sa mešavinom prozora sa žutim ramovima koji pružaju svakoj strani drugačiji izgled, obezbeđujući stanarima nesmetane poglede na grad i šumu. Kuća, koja je veća od svojih suseda, je projektovana tako da se ističe ali i da se uklapa sa okolinom uz pomoć svog kosog krova i drvene fasade.

Pošto je područje gusto izgrađeno sa susednim kućama, arhitekte su smestile glavne stambene oblasti na gornja dva nivoa kuće, dajući porodici više privatnosti. Svaka soba je jedinstveno definisana sa pogledom koju pruža, od susednih kuća do udaljenih predela.

Sobe su ujedinjene sa istim podom i tavanicom od šperploče, kao i obiljem prirodne svetlosti koja prodire kroz strateški postavljene prozore. Suteren ugrađen u padinu brda sadrži dodatne životne prostore u vidu gostinjske spavaće sobe, ostave i sekundarne dnevne sobe koja se otvara ka dvorišnom prostoru.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;